”Ordningen är återställd” – ska det alltid vara så här?

25Aug09

Tydligen anser filmuthyrarbranschen att deras bästa tid är nu – alltså efter att Ipredlagen börjat gälla i april. För månaderna maj och juni redovisas en kraftig ökning. Det som är intressant i artikeln är hur reportern helt köper industrins världsbild när han skriver (min fetning):

Men efter Ipredlagens införande i april i år är ordningen återställd. Stora videodistributören Bonver, som har 1.500 videouthyrare och 1.200 dvd-försäljare som kunder, redovisar kraftiga ökningar för månaderna maj–juli.

Citatet visar på en oförmåga att förstå att saker och ting förändras. Att det har varit på ett visst sätt de senaste tio åren (försäljningen av DVD har ökat konstant) betyder inte att det är ett naturtillstånd. Nya tekniker, nya materiella förutsättningar och nya idéer förändrar sättet som vi ser på t ex film och musik.

Om någon för tio år sedan skulle sagt till mig att ”om tio år har du alla dina CD nedpackade i en bananlåda och all musik du lyssnar på ligger antingen på din dator eller så lyssnar du strömmande” hade jag skrattat. Men sedan 1999 har tekniken förändrats (större hårddiskar, bättre komprimering av musik, bättre bandbredd) och nya idéer har vuxit fram (det fysiska ägandet av en plastbit genererar inget värde i sig).

Att ordningen skulle vara återställd bara för att uthyrningen av film åter ökar är strunt. Jag vill inte behöva åka till en butik och betala femtio kronor för en plastbit som jag istället borde kunna hämta till min dator för en betydligt billigare slant.

Läs även andra bloggare om , ,

Annonser


No Responses Yet to “”Ordningen är återställd” – ska det alltid vara så här?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: