Skulle domstolen stänga av E6:an om det såldes förfalskade Levi’s i Mölndal?

24Aug09

Enligt DN och IDG har Stockholms tingsrätt kräver att kapaciteten till torrenttrackern The Pirate Bay (TPB) ska strypas tills den stämning som amerikanska filmindustrin riktar mot TPB-grundarna är avgjord i Stockholms tingsrätt.

Innan det alltså finns en dom har TPB släckts ned. Opassande-Emma är orolig (med rätta):

Nu vet jag förstås inte vilka lagar man lutar sig mot när man gör såhär, vi får säkert veta mer snart. Men är jag ensam om att uppleva det som jättekonstigt att man skulle få förhindra kommunikation inför ett rättegång?

Du är inte ensam, Emma. Jag tycker det är mycket oroande att upphovsrättslobbyn lyckats döda en av de bästa kanalerna att distribuera digital filer oavsett om det handlar om upphovsrättsskyddat material eller filer som skaparen själv har lagt upp.

Jag har själv använt TPB när jag har velat förmedla mitt egenproducerade studiematerial till mina elever eftersom jag anser att P2P-tekniken är den absolut bästa när jag skall nå många användare samtidigt. Men genom sitt beslut har Stockholms tingsrätt helt plötsligt förstört den möjligheten för mig.

Kverulant (via Deepedition) gör en mycket träffande jämförelse:

I efterspelet kring Donald Broströms artikel har Israel nu försökt dra Aftonbladet inför rätta. I väntan på utslag läggs nu aftonbladet.se på is. Aftonbladets tryckeri har också utsatts för hot och kommer inte att trycka tidningen i väntan på det rättsliga utfallet.

Så skulle Stockholms tingsrätt naturligtvis inte göra, men när det handlar om att slå sönder den digitala infrastrukturen så skyr man inga medel. Genom att tvinga Black Internet att strypa kapaciteten går man inte på de leverantörer som faktiskt inhyser TPB-servrar utan de som gör så att vi användare kan komma åt servrarna.

För att använda en bilanalogi så vore det som om en domstol tvingade Vägverket att stänga av E6:an för att jeanstillverkaren Levi’s påstod att någon sålde förfalskade märkesjeans i Mölndal. Man kan färdas till Mölndal för att göra en hel massa andra saker än att köpa dessa förfalskade märkesvarorna, men domstolen väljer ändå att stänga av hela motorvägen. På samma sätt resonerar Stockholms tingsrätt. TPB kan användas till en hel massa andra saker, men hela infrastrukturen attackeras.

Och för oss som nu vill ladda hem musik, film eller teveserier – var finns de lagliga alternativen?

Snälla mediebranschen kan ni inte fixa detta? Tror och hoppas att många vill betala bara det finns bra och enkla lagliga alternativ. Inget DRM utan bra tjänster som alltid är uppe, har allt och bra sökfunktioner samt fungerar lika bra oavsett om man vill titta i HD eller i lägre upplösning i mobil/Ipod etc. När kommer dessa tjänster?

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Skulle domstolen stänga av E6:an om det såldes förfalskade Levi’s i Mölndal?”

  1. Jag tycker att analogin haltar betänkligt. TPB är en tracker som huvudsakligen inriktar sej på olaglig fildelning. Hur man än försöker kan man väl inte tycka att E6:an är anlagd för att möjliggöra försäljning av jeanskopior.

    Man får väl hoppas att TPB:s fall påskyndar en utveckling av trackrar för distribution av annat material än illegala kopior.


  1. 1 opassande » Blog Archive » Vad är det som händer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: