Skolan ska inte kosta en spänn

24Aug09

Den svenska skolan ska vara avgiftsfri – så står det i skollagen. Och det är en den i teorin, men i praktiken går det att ta ut avgifter. Många skolor tar betalt för skolresor, för biobesök och liknande.

För det allra flesta är det inget problem att lägga en tjuga här eller en hundralapp där för att barnen skall få lite extra roligt vid sidan om skolan. Problemet är de som inte har råd eller möjlighet. Har man flera barn kan det röra sig om tusenlappar varje år.

Enligt en rapport från Majblomman (den kom redan i mars) är det en betydande del (12%) av Sveriges barnhushåll som har låg ekonomisk standard. Andra siffror som är talande är att 8% av familjerna någon gång under det senaste året inte haft råd att ge barnen ett varmt mål mat eller att 9% har väntat med att hämta ut barnmedicin eftersom pengar inte funnits.

Det finns alltså en betydande grupp barn vars föräldrar faktiskt inte har råd att lägga en tjuga här eller en hundralapp där för att barnen skall få lite extra roligt vid sidan om skolan. Och då handlar det inte om barn som inte får de senaste märkeskläderna. Kan man inte ge sina barn ett varmt mål mat är det förbaskat svårt att lägga undan pengar till skolresan.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Skolan ska inte kosta en spänn”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: