Rasismen i USA respektive Tyskland 1936

24Aug09

Friidrotts-VM sammanfattas här och där och överallt är Usain Bolt såklart kung. Men lika stor som Jesse Owens är han inte (även om både Expressen och Aftonbladet tycker det). Och apropå Jesse Owens skriver Mats Härd i dagens GP:

Det här var under amatörernas tid och, vilket förtjänar att påpekas, för en amerikansk svart idrottsman var inte Hitler och Tyskland det stora problemet, utan hemlandet USA.
Den tyske diktatorn gratulerade aldrig Owens för hans guld, men han vinkade till honom från sin plats på hedersläktaren, enligt Owens själv.
USA:s president Franklin D Roosevelt bjöd inte in spelens främste idrottsutövare till Vita huset, han skickade inte ens ett gratulationstelegram.
För det vita USA fanns han inte – förrän han efter spelen försökte tjäna en hacka på sitt namn. Då diskades han omedelbart.

Vi tänker oss gärna USA som ett fritt och demokratiskt land. Ett land som vi under den här mörka tiden i Europa kunde se som ett föredöme. Ett land som besegrade Nazityksland. Men rasismen i USA var under lång tid en del av hela det US-amerikanska samhället. Lång tid efter att nazisterna besegrats i Europa var USA fortfarande ett mycket rasistiskt land:

Svarta hade inte samma rätt att rösta och offentliga lokaler som toaletter, bussterminaler, restauranger och biografer hade separata avdelningar för vita och svarta, där de svarta fick nöja sig med sämre förhållanden. Som svart 15-åring fick man därför gå i sämre skolor med bara svarta elever, medan de vita eleverna hade nya skolböcker och fina klassrum.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


One Response to “Rasismen i USA respektive Tyskland 1936”

  1. Att han blev avstängd förklaras rimligtvis av att det just var amatörernas tid, av samma anledning blev Gunder Hägg och Arne Andersson avstängda för att de tjänade pengar på sporten. Det är förstås möjligt att Owens kontrollerades hårdare än vita idrottsmän, han hotades av avstängning redan 1935 och tvingades då betala tillbaka pengar som han tjänat, men avstängningen som sådan är ingen vidare indikation på rasism.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: