Regeringen Reinfeldt kommer sitta kvar tack vare Sverigedemokraterna

23Aug09

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Sifo får det röd-gröna samarbetet 48,1 procent mot det borgerliga samarbetets 45,2 procent. Eftersom de röd-gröna är större än det borgerliga kan det tyckas som att de ska få bilda regering.

Dock har Sverigedemokraterna – enligt Sifo – kravlat sig över fyraprocentsspärren. Därmed får inget av de två blocken egen majoritet och som Sören Holmberg förklarar:

Men vi ska också minnas att regeringen inte behöver avgå i ett sådant läge. Det krävs majoritet för en misstroendeförklaring och då måste oppositionen och SD gemensamt stå bakom

En sittande regering behöver alltså inte avgå enbart för att det varit riksdagsval. Många borgerliga politiker och skribenter menade att Göran Perssons regering borde avgått efter valet 2002 och en misstroendeomröstning genomfördes. Dock var Perssons regering aldrig nära att tvingas avgå eftersom bara 158 ledamöter (de borgerliga) röstade för. Samma situation gäller vid ett valresultat liknande det som Sifo förutspår:

Fredrik Reinfeldt tvingas avgå som statsminister lika lite som Göran Persson gjorde det efter valet 2002 när miljöpartiet blev vågmästare och inledde förhandlingar med de borgerliga. Endast om vänsterkartellen lierar sig med Sverigedemokraterna kan Fredrik Reinfeldt tvingas bort som statsminister.

Man kan även säga det med andra ord. Om Fredrik Reinfeldt sitter kvar gör han det tack vare att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Eller så ändras det politiska landskapet ordentligt, för:

Vem är det som t.ex. säger att folkpartiet, i grund och botten, har mer gemensamt med KD än med Socialdemokraterna…?
Runt om i landet ser man att gränserna har suddats ut i kommunpolitiken. Varför kan (vill?) man inte se dessa möjligheter på nationell nivå?

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Regeringen Reinfeldt kommer sitta kvar tack vare Sverigedemokraterna”

  1. Undrar varför just moderaterna varit så otydliga med att klargöra om man tänker samarbeta med SD eller inte – och när det gäller alliansen så har ju Göran Hägglund klartgjort tydligt att det inte är en omöjlighet. Som sagt, extremhögervridningen kvarstår. Den optimistiska bild Moderaterna ger av sin möjlighet att vinna valet känns som Marknadsföring av Massarbetslösheten, som man tydligt visat att man inte tänker göra något åt. Enligt Vita Husets senaste undersökning (kanske lite mer stringent än Reinfeldts ‘beprövade erfarenhet’ av skattesänkningar) så kostar det dessutom 92 000 dollar att skapa ett jobb i offentlig sektor medan det kostar 145 000 dollar att skapa ett i privat sektor – det blir fler jobb med statliga investeringar således, dessutom skapas jobben på en gång medan skattesänkningar möjligen verkar på lång sikt även om det är osäkert om de öht skapar några jobb.

    Om den s k alliansen som i allt väsentligt är en moderatstyrd regering fortsätter marknadsföringen av (M)assarbetslösheten på det här sättet kommer man att skapa ännu mer grogrund för främlingsfientlighet och missnöjespopulism vilket blir ytterligare jordmån för SD:s tillväxt.

    Centern och FP har tydligen heller inga som helst problem med extreme make-over till alltigenom nyliberala partier.


  1. 1 Politisk isolering stoppar inte SD | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: