Fortfarande inga bevis för israelisk organstöld

23Aug09

Aftonbladet följer upp den omdebatterade artikeln om påstådd israelisk organstöld. Nu åker två reportrar till byn Imattén på Västbanken och intervjuar familjen till den pojke som sköts ihjäl av israeliska soldater och som sedan skall ha förts till Israel och där fått sina organ uttagna.

Påståendet om organstölder är minst sagt uppseendeväckande och därför bör kraven på konkreta bevis och källkritik vara höga. Tyvärr visar Aftonbladets senaste artikel att hela Boströms artikel bygger på hörsägen:

Jalal tror att hans brors organ blev stulna. /…/

Har du några bevis för att organen stals?– Nej, det har jag inte. Men jag har träffat andra människor som haft liknande saker att berätta om sina anhöriga. Vi har hört många sådana historier.

Donald Boström har alltså – precis som många redan påpekat – egentligen inget mer att komma med än att familjemedlemmar till den döda pojken tror att pojkens organ stulits. Och med så tunna bevis borde artikeln aldrig ha tryckts.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


7 Responses to “Fortfarande inga bevis för israelisk organstöld”

 1. Är det verkligen rimligt att personens bror ska ägna sig åt något så svårt, riskabelt och säkert känslomässigt jobbigt som att leta fram bevis på att hans brors organ ska ha blivit stulna. borde inte sådana här saker utredas av proffs, t.ex. internationella organisationer som FN eller interpol eller liknande?

  För det bör väl rimligen inte åligga familjemedlemmar att leta upp bevis på att brott ska ha skett, inte heller journalister. Tänk om den typen av praxis skulle börja användas i vanliga brottsutredningar i Sverige.

 2. Nej det är klart att hans bror inte ska behöva leta fram bevis. Men Donald Boström skall heller inte skriva en artikel som påstår att israelisk militär stjäl palestinska organ med enbart broderns spekulationer som grund.

 3. 3 Anders Holmström

  Nu var det inte enbart broderns spekulationer utan det handlade också om Levy Izhak Rosenbaum som häktats i USA för illegal handel med organ från Israel.

  Det intressanta är att det finns två historier att knyta i hop. Frågan är i stället hur bra den knuten är.

 4. 4 Stefan

  Mattias Halmberg: ”borde inte sådana här saker utredas av proffs, t.ex. internationella organisationer som FN eller interpol eller liknande?”

  Vad menar du med ”sådana här saker”? Självklart ska inte FN eller Interpol syssla med att ”utreda” antisemitiska konspirationsteorier.

 5. 5 Josef Aranki

  Det finns just nu (20091220) en artikel i tidningen Al-Quds i Jerusalem där israeliska läkare medger att hud, retina och ben har tagits från israeliska och palestinska kroppar utan anhörigas medgivande. (är de läkare eller tjuvar?)

 6. 6 Johan Hultman

  Nu när det är bevisat att Israel stjäl organ från Palestinier de har skjutit, läs Hiss behännelse.
  Är sanningen en antisemitisk konspirationsteori ?


 1. 1 Reaktionärerna i Israels regering | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: