Boströms artikel är fortfarande usel journalistik

21Aug09

Åsa Lindeborg skriver i dagens Aftonbladet en förklaring till varför man valde att publicera Donlad Boströms usla artikel om organhandel i Israel.  Hon förklarar att artikeln handlar om tre saker: korruptionshärvan i New Jersey, Israels välkända brist på donatorer samt en ögonvittnesskildring av hur en ung palestinier skjuts till döds av israelisk militär.

Så långt är jag med. Problemet är ju att Boström inte presenterar ett enda konkret bevis för att dessa tre saker hänger samman. Hela artikeln är lösa spekulationer och bygger bara på andrahandsuppgifter – folk som tror och folk som inte hyser några tvivel. Men ingen som vet säkert eller som kan bevisa något. Magnus Betner smular sönder Boströms artikel genom att peka på alla de logiska luckor som finns.

Att illegal organhandel förekommer och är utbredd i Israel är välkänt och hade artikeln bara handlat om det hade den knappt haft något nyhetsvärde. Det som gör Boströms artikel till en usel journalistisk produkt är nästa steg där han utan några som helst fakta försöker leda i bevis att israelisk militär tar organ från döda palestinier och att dessa sedan används på israelisk sjukhus. Hade han kunnat hitta något utomstående vittne eller något konkret bevis hade artikeln kunnat bli riktigt bra, men nu är den bara usel.

Och därför borde Aftonbladet Kultur såklart valt att inte publicera artikeln.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


3 Responses to “Boströms artikel är fortfarande usel journalistik”

  1. 1 profanum_vulgus

    Ställer du samma krav på artiklar om Hamas och terrorattacker, om Sudans regim och övergrepp i Darfur osv osv så får du många usla artiklar att klaga på.

  2. Gör det Boströms artikel bättre?


  1. 1 Fortfarande inga bevis för att Israel dödat palestinier för att ta deras organ « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: