Caster Semenya målar inte naglarna – då måste hon vara en man

20Aug09

Idrottsjournalister och alla andra som tycker att kön är den viktigaste kategorin att dela upp människor i har haft några jobbiga dagar. Caster Semanya har vunnit VM-guld på 800 meter och gjort det på en fantastisk tid. Problemet är att Semanya inte ser ut så som vi förväntar oss att en kvinna ska se ut.

Hon kompenserar t.ex. inte sina muskler med långa naglar och svallande hår som vissa andra.

Semanya har könstestats och det har konstaterats att hon är kvinna. Även om det inte är fullt så enkelt att alla människor faktiskt kan delas upp som antingen man eller kvinna.

Trots den teknik vi idag besitter, kan man inte bestämma en persons genetiska kön, inte till 100 procent. Det finns inga enkla XX och XY (som jag fick lära mig i skolan). Det finns till exempel en liten grupp kvinnor som genetiskt sett liknar män, eftersom de bär på en Y-kromosom

Den flodvåg av insinuationer och spekulationer som framförts i svensk press liknar inget annat än mobbing. Någon slag bottenrekord slår som vanligt Aftonbladet som presenterar den smaklösa rubriken ”UtMANaren

UtMANaren

Jag kan föreställa mig hur det snackades på Aftonbladets redaktion:

– Hö, hö. Den där Semanya hon ser ju inte direkt kvinnlig ut.
– Hö, hö. Nej, hon är nog en han.
– Hö, hö. Ska vi gör en rubrik som säger att hon är en man.
– Hö, hö. Ja vi skriver utMANaren så får Svennebanan skratta åt

Varför ska det vara så jobbigt för de allra flesta att tänka i andra banor än ”man eller kvinna”. IOK har sympatiska riktlinjer för vem som för tävla i vilken klass:

Har man sedan blivit uppfostrad som en flicka och känner sig som en kvinna ska man få tävla som det. Givetvis finns ett förbehåll – en diagnos ska stödja att Y-kromosomen inte ger några fördelar.

Visst går det att ifrågasätta Semanya. Att komma från ingenstans och gör kanontider väcker frågor. Men att det kommit fram supertalanger som på kort tid presterat fantastiska tider är inget nytt fenomen – som Len Johnson påpekar.

Läs även andra bloggare om , , , , , , ,

Annonser


8 Responses to “Caster Semenya målar inte naglarna – då måste hon vara en man”

 1. Bra skrivet! Alla kvinnor kan verkligen inte slänga med sina blonda och ljusbruna lockar samtidigt som de fnittar på ljusa C-toner. Och alla ska verkligen inte behöva det heller. Hur korkad är inte Italienskan med sina uttalanden – ”för mig är hon inte en kvinna”. För mig krävs det någon annat än en människa för att fälla en sådan egoistisk sprick-obehandlad kommentar.

 2. 2 Caligula

  Äh, storm i ett vattenglas. Det är väl bra att hon testas, så att det inte är en uppenbart XY… alla mellanting som tex XXY eller liknande är skitsamma. Det finns ju många som fuskat, det insinueras om doping, då ska det här väl tas lika seriöst?

  Om ni tycker det är ointressant, då kan väl damerna lika gärna tävla tillsammans med herrarna? Nähe? Okej, men då håller vi på reglerna och inte tar det som någon feministisk fråga.

 3. Superbra inlägg! Aftonbladet borde bli ollade i ögonen!

 4. 4 Ähmil

  Men du förstår ju inte!!
  Hon är ju både kvinna och man! det har inte med ytliga saker att göra utan hon har ingen livmoder eller äggstockar och två inväxta pungkulor!
  Det gör att hon har vissa manliga gener och därför HAR stor fördel i fysiska grenar mot ”riktiga” kvinnor.
  Hon har en missbildning och det är inte hennes fel, men ska de andra kvinnorna behöva tävla med orättvisa förhållanden då?
  Tänk efter lite innan du skriver som om du var Caster Semenyas mamma och försöker få henne att verka normal.

 5. 5 anton

  Jag såg den här korkade bloggartikeln några månader för sent, men what a fuck! Så länge man väljer att dela in idorottsvärlden efter tjejer och killar (vilket givetvis är vettigt efters tjejerna inte ens skulle kvala in till tävlingarna) så måste man givetvis se till att kvinnor tävlar mot kvinnor. Tänk dig att vara en kvinna med normala testsosteronnivåer och så ska du tävla mot en ”kvinna” som har testosteronnivåer som en man, vad kul det skulle kännas va? Tänk innan du skriver!


 1. 1 Debatten om Caster Semenya fortsätter « standby tobias
 2. 2 Kvinnor kan aldrig bli lika duktiga som män! @ byggblasket.se
 3. 3 Aint I A Woman? Caster Semanya och rasistiska kvinnoideal « trollhare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: