Panik stoppar inte en pandemi

15Jul09

Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen har simulerat hur många svenskar som kommer att drabbas av svininfluensan i höst. Beroende på olika faktorer varierar siffran mellan 400 000 och 5 miljoner. Det är handlar alltså inte längre om att stoppa smittan från att bryta ut i Sverige utan att handskas med den situation som uppstår när den väl bryter ut.

Under förra seklet såg vi tre pandemier – spanska sjukan (1918-1920), asiaten (1957) och Hong Kong-influensan (1968-1970). Alla drabbade Sverige hårt med många dödsfall och ännu fler sjuka.

Eftersom resurser nu finns för en massvaccinering av svenska folket är vi idag bättre rustade att möta en pandemi än någonsin tidgare i historien. Som smittskyddsläkaren Peter Ulleryd svarar på frågan om massvaccinering inte är lite överdrivet:

Nej, jag tycker inte det är överdrivet!! För första gången i historien har vi möjlighet att förebygga sjukdom och död i en influensapandemi och det skall vi förstås göra.

För trots att många såklart oroas över hur de kommer att drabbas är Sverige ett av världens rikaste länder och har ett av världens bästa sjukvårdssystem. Få länder är bättre rustade för att möta en pandemi. Vi behöver alltså inte drabbas av panik – eftersom panik är värre än pandemi.

En pandemikommer att drabba världen, förr eller senare. Vart tjugonde, vart trettionde år dyker det upp en ny, mycket smittsam sjukdom som människornas immunförsvar inte kan känna igen. /../Men på andra punkter ligger vi mycket bättre till: vi har Tamiflu mot själva influensan och vi har antibiotika som kan hejda lung-inflammationer och andra följdsjukdomar. Det finns kapacitet att ta fram vaccin, även om det tar några månader.

Visst kommer samhället och viktiga funktioner att drabbas hårt och visst kommer människor att dö (liksom det alltid dör människor när en influensa slå till) men världen kommer inte att gå under.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


3 Responses to “Panik stoppar inte en pandemi”

  1. 1 Ingvar Jönsson

    SAY NO TO THE VACCINE

  2. hjälp världensundergång är nära?? eller är det bara överdrivet allt ? det är ju trots allt en vanlig influensa kolla bara på http://www.svininfluensan.com för info


  1. 1 Svininfluensa i Bloggosfären « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: