Google kan bli lika farligt som en auktoritär regering

11Jul09

Google har länge levt på att folk ser företaget som ”the good guy” i förhållande till ex Microsoft. Google har därför lyckats skapa en i det närmaste monopolställning på nätsökningar. Genom att den absoluta merparten av alla nätsökningar sker via Google får företaget en oerhörd inblick i människors agerande på nätet. Och det är inte bara nätsökningarna Google kontrollerar.

Google sköter din mejl, dina privata bilder, dina filmklipp, din kalender, ditt surfande, ditt blogg- och nyhetsläsande och inom kort också din telefoni.

Stefan Lindberg skriver i en ganska rörig artikel om hur ”Google ser dig”:

Eftersom du den sista veckan googlat efter ponnys och kbt-psykologer åt din krisande familj vet Google vad du vill ha. Och när. Google tänker och processar och extraherar fragmenten av DIG ur informationsmolnet och organiserar dem och plopp! så lever vi i en värld av Kontextuella Annonser.

Det där har vi sett på film: du står framför en digital annonstavla och talar med din deprimerade fru om Tindras senaste hatattacker mot dockkolonin – det räcker med bara ett par repliker för att de dolda mikrofonerna ska lyckas vidarebefordra informationen – och plopp! så får du både adress och telefon av ett milt leende psykologansikte på skärmen (som ber dig ringa snart och skita i ponnyn).

Visst går det att argumentera att Google är ett privat företag och att du själv väljer i vilken utsträckning du ska överlämna information, till skillnad från FRA och Ipred. Men försök att leva ditt liv på internet utan att använda Google, så kommer du att inse att det kräver stora ansträngningar. Andreas Ekström formulerar det bra:

Allt som någonsin har publicerats om dig i varenda tidning och på varenda sajt, varje engagemang i den lokala skytteföreningen och vartenda tequila-race på Facebook, kan hittas via Google. Du äger inte ditt namn. Du äger inte ditt ansikte. Du kan inte välja att inte vara med. Du har inget som helst inflytande. /../ Mina möjligheter, som nätlevande människa, att avstå Google är i princip lika med noll.

I fler avseenden är dock Google kontroll över informationen betydligt värre än säkerhetstjänsternas eftersom de senare trots allt står under demokratisk kontroll vilket inte går att säga om Google. Google kan i princip välja att göra som de vill med den information vi användare frivilligt har gett dem. De kan sälja den till en islamistisk terrorcell, de kan skicka information om iransk medborgares förehavanden direkt till den iranska regimen, de kan välja att göra en censurerad kinesisk version av sin sökmotor. Och det finns egentligen ingenting vi kan göra åt saken.

Häri ligger det viktigaste skälet varför nöjesindustrins attacker på bittorrenttekniken är så farliga. Bittorrent är en av de bättre teknikerna för att decentralisera information och undvika att den hamnar under kontroll av enskilda megaföretag. Google kan nämligen bli lika farligt som en auktoritär regim om de väljer att använda sitt enorma informationsövertag på fel sätt.

Läs även andra bloggare om , , , , , , ,

Annonser


One Response to “Google kan bli lika farligt som en auktoritär regering”


  1. 1 Kortbloggat på digitalpr.se-13 July 2009 | Strandh.DigitalPR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: