IP-adress är inte som ett personnummer

10Jul09

Jag har påpekat det förut, men det behöver sägas igen: En IP-adress är inte som ett personnummer. Anledningen till att jag påpekar detta är att en privatperson utsatts för en razzia där polisen letade efter barnpornografi. Problemet var bara att IP-adressen som polisen använde visade sig vara felaktig.

En IP-adress (eller IP-nummer) är enbart knutet till en fysisk enhet som är anslutet till någon form av nätverk. Den fysiska enheten kan vara en persondator eller en router. Eller som Rasmus uttrycker det:

Internet är ett nätverk av datorer och inte av människor. Identifieringen har snarast varit en bieffekt, för att man måste skicka fakturan någonstans, och den har aldrig någonsin varit fullständig; noderna har alltid haft möjlighet att öppnas vidare mot nya, okända användare.

Om det är en persondator som direkt är ansluten till Internet och får ett IP-nummer är det datorn som har IP-numret. Oavsett vem som använder datorn kommer ip-numret vara detsamma. Om det är en router blir problemet än mer påtagligt. Flera persondatorer anslutna till en router visar samma IP-adress ut mot Internet. Om någon som ansluter via routern sysslar med någon form av brottslig verksamhet går det inte att se vilken av datorerna som används. Varje publik IP-adress är en punkt till vilken flera datorer (eller ytterligare routrar) kan vara anslutna.

Därför är IP-adressers bevisvärde mycket tveksamt.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


One Response to “IP-adress är inte som ett personnummer”

  1. gudjasti


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: