TV för barn – bra med bra program, dåligt med dåliga program

10Jun09

En ständigt återkommande diskussion hos småbarnsföräldrar är i vilken utsträckning barn skall få se på TV. Enligt Aftonbladet försämras barns språkutveckling om de ser på TV. Den amerikanske forskaren Dimitri Christakis säger:

Det finns inga tvivel om att verkliga ord och verkliga röster är vad spädbarn behöver. För varje timma som föräldrarna sätter barnen framför tv:n i stället för att prata med dem får barnen höra 770 ord mindre än vad de skulle göra annars.

En given invändning är såklart att föräldrar inte pratar konstant med sitt barn under den tid de inte ser på TV. Alternativet till TV är inte per automatik att någon samtalar med barnet.

Vad är det för urbota korkad uträkning att barn som ser på TV får höra 770 ord mindre per timme än vad dom annars skulle göra. Förutsätter det att föräldrarna pratar oavbrutet hela dagarna utan att ens ta paus för att tugga maten eller hur har dom räknat ut det.

Sedan är det viktigt – och det glöms ofta bort både i debatt och forskning – att skilja mellan olika sorters TV-program riktade till barn. Den tidigare nämnde Dimitri Christakis säger:

Previous research and news reports on TV’s effects have tended to view television as a single entity, without regard to content. But ”the reality is that it’s not inherently good or bad. It really depends on what they watch,”

Det är alltså stor skillnad på om barnet tittar på Power Rangers eller Musses klubbhus.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


One Response to “TV för barn – bra med bra program, dåligt med dåliga program”

  1. It’s an awesome piece of writing designed for all the internet people; they will take benefit from it I am sure.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: