Högsbo stadsdel hånar föräldrar och barn

08Jun09

Liksom många stadsdelar i Göteborg har Högsbo problem med sin ekonomi. Därför har man inför morgondagens möte i stadsdelsnämnden tagit fram ett antal åtgärder för att nå en budget i balans (finns som pdf). Som vanligt när offentliga budgetar skall balanseras så är det de äldre och barnfamiljerna som drabbas.

Eftersom jag har två barn och bor i Högsbo är det konsekvenserna för just förskolebarnen som tilldragit sig mitt intresse. Bland förslagen till besparingar finns bl a:

  • Två förskolor stänger (eller avvecklas som det så fint heter)
  • Öppna förskola på Fyrktorget lägger ned (eller ska ”drivs av föräldrar”)
  • Två förskolor flyttar till andra sidan av Högsbo

Summan av detta blir att i hela Högsbohöjd kommer det bara att finnas två förskoleavdelningar. De barn som inte kommer in där förvisas till Kavåsskolan på andra sidan av Högsbo. Barngrupper kommer att splittras. Personaltätheten kommer att minska. Resorna för att lämna och hämta kommer att görs övervägande med bil istället för till fots.

Högsbo stadsdel gör alltså – i budgetbalansens namn – en fullständig massaker på förskoleverksamheten i Högsbo.

Som ett hån mot oss föräldrar och våra barn skriver man sedan i åtgärdsförslagen:

Initiera projekt för att skapa en bättre bild av förskolor och skolor i Högsbo. Alltför många högsbobor väljer andra skolor än de som finns i Högsbo. Detta påverkar planeringsförutsättningarna för verksamheten och inte minst den ekonomiska situationen.

Efter att man gått fram med röjsåg och kraftig försämrat förskoleverksamheten – särskilt på Högsbohöjd – vill alltså politikerna ”skapa en bättre bild av förskolor och skolor i Högsbo”. På så vis vill man få fler barn till sin verksamhet.

Ett enkelt tips för att skapa en bättre bild av förskolorna är ju annars att skapa bättre förskolor. Ge dem mer resurser – inte mindre. Ha färre barn i barngrupperna – inte fler. Och låt förskolor som finns och fungerar vara kvar istället för att stänga dem.

Därför demonstrerade Lärarförbundet utanför kommunfullmäktige ikväll och därför demonstrerar vi utanför Axel-huset på Axel Dahlströms torg imorgon 9 juni kl 17.00.

Demonstration utanför Axelhuset på Axel Dahlströms torg – 9/6 kl 17.00. Låt inte barnen betala krisen.

Högsbo mot nedskärningarFoto: Erik D. Vahl

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


One Response to “Högsbo stadsdel hånar föräldrar och barn”

  1. 1 Örjan Askerdal

    Hej!
    Ja just den delen med att samtidgit köra ett visionsprojekt samtidigt som man förslår så kraftiga nedskärningar, gör mig orolig. Vilken verklighet lever man i? Det hela kan ju inte heller handla så mycket om politik, för om det är privata skolor man vill införa så är väl alla i alla fall överrens om att det behövs till ett ordentligt regelverk så att alla får möjlighet att vara med och något sådant finns ju inte på plats?! Så då måste det handla om ekonomi och eftersom jag inte är så bevandrad i detta så har jag sett på lyxfällan (TV3) att man behöver titta på både utgifter, inkomster och visioner. Och SDN kan ju bara kontrollera utgifterna och inte inkomsterna så då ligger alltså den ekonimiska makten någon annanstans och då har man ju tappat hela poängen med att distribuera beslut. Bara det faktum att man inte kan spara pengar för kommande år (också viktigt i lyxfällan) ger ju att man inte kommer att få någon stabilitet utan kommer att ta dumma beslut. Och att då samtidigt prata om visioner känns ju som sagt ”helt uppe i det blå”…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: