Min röst på Piratpartiet handlar inte om att jag vill ladda hem musik gratis

01Jun09

Tyvärr florerar en idé om att vi som röstarPiratpartiet gör det för att vi vill kunna använda The Pirate Bay utan att riskera att åka fast. Nu senast är det Nisha Besara på Dagens Arena som kallar Piratpartiet för enfrågeparti och jämför med Junilistan och Sverigedemokraterna:

ett särintresse så som mindre makt till EU, begränsad invandring eller fri fildelning är

Nisha Besara verkar alltså tro att Piratpartiets främsta fråga att driva i Europaparlamentet är fri fildelning. Visst kan det finnas de som röstar på Piratpartiet av just den anledningen, men den stora frågan handlar om statens och storföretagens möjligheter att kränka den personliga integriteten. Som Per T Ohlson skrev i Sydsvenskan:

Sommarens heta känslor har dämpats: 34 procent uppger att de är negativa till FRA-lagen medan 22 procent är positiva. Resten, närmare hälften av de tillfrågade, har ingen uppfattning. Men under ytan anar Bjereld och Oscarsson en strömning med politisk sprängkraft:

”Våra analyser bekräftar att det finns en påfallande stark åsiktssammanhållning i sakfrågor som rör övervakning och integritet – en åsiktssammanhållning som anstår en ny politisk konfliktdimension.”

Betraktad ur det perspektivet framstår motståndet mot FRA-lagen – och stödet för Piratpartiet – som symptom på en växande oro för att staten och andra mäktiga intressen håller på att skaffa sig redskap som gör det möjligt att kontrollera och övervaka människor i en sådan omfattning att begreppet personlig integritet förlorar sin mening.

Frågan om varje individs rätt till privatliv är så mycket större:

Att samtala och publicera anonymt är en mänsklig rättighet. Vi skall kunna mötas på ett kafé utan att bli registrerade. Pamfletter utan avsändare samt källskydd är en vital del av demokratin. Posthemligheten innebär att medlemmar av ”pöbeln” kan lägga ett brev på lådan utan att visa leg för postmästaren. En del sänder tyvärr ospårbara hotbrev.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


2 Responses to “Min röst på Piratpartiet handlar inte om att jag vill ladda hem musik gratis”

  1. Det är ju för att dessa två frågor blandas ihop (fri fildelning och integritet) som det blir så tokigt… Jag får det inte att gå ihop. Man säger ”vi struntar i de rådande lagarna, men jäklar i mig om ni kontrollerar oss!”

  2. Saken är den att jag menar att den massiva övervakning och integritetskränkning som krävs för att komma åt illegal fildelning inte någonstans är värt priset. Därför är en bättre lösning att gör fildelning för privat bruk tillåtet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: