Vilken partigrupp hamnar Piratpartiet i?

22Maj09

Vad det verkar så kommer Piratpartiet åtminstoneett mandat i Europaparlamentet. Eftersom Piratpartiet tidigt gått ut med att de bara kommer att driva frågor om medborgarrätt och i andra frågor rösta som sin partigrupp blir den stora frågan vilken partigrupp som partiet hamnar i.

Tidigare har det verkat som om det främst är den liberala gruppen (ALDE) och den gröna gruppen (De gröna/EFA) som visat intresse. Men nu har också vänstegruppen (GUE/NGL) börjat uppvakta Piratpariet genom Jens Holm (v):

Jag är med i vänstergruppen, GUE/NGL, och min erfarenhet är att vi, möjligen tillsammans med de Gröna är de som drivit integritetsfrågor (telekom, mot mjukvarupantent, mot Ipred, mot förlängd upphovsrätt m m) mest. Med detta vill jag säga att om ni skulle komma in i EU-parlamentet är ni välkomna att förhandla om medlemskap i vänstergruppen.

Samtidigt verkar det som om den liberala gruppen stänger dörrarna för Piratpartiet. Anledningen är att de svenska partierna i de olika grupperna har ett informellt veto att säga nej till nya partier från Sverige. Och i den liberala gruppen är det Centerpartiet som är mest tveksamma:

Jag tror inte det är aktuellt [att PP skulle få vara medi den liberala gruppen] då Piratpartiet inte har något heltäckande liberalt program utan verkar begränsa frihetsbegreppet till en mycket liten sfär.

Och det är lika så gott att den liberala gruppen stänger dörrarna för Piratpartiet för den gruppen har ju inte stått upp för integriteten när det varit på tapeten tidigare.

återstår den gröna gruppen och vänstergruppen (eftersom den konservativa, den socialdemokratiska och de högerradikakla grupperna aldrig kommer att bli aktuella) för Piratpartiet. Och då kan de faktiskt få min röst.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


3 Responses to “Vilken partigrupp hamnar Piratpartiet i?”

 1. 1 karl

  jävla idiot

 2. 2 Rickard

  Vad vill du säga?
  Politikersnack definierat.

 3. 3 Tor

  ”Det är dock inte riktigt förenligt med Europaparlamentets arbetsordning, där det står att partigrupperna ska ‘uppvisa ideologisk samhörighet'”

  Det borde väl vara få partier som kan sägas uppvisa större samhörighet än piratpartiet med tanke på att PP säger att de ska rösta som gruppen i så många frågor. Om man ska kalla de ideologi eller ej, kanske är en annan fråga, men med ett pragmatiskt synsätt borde väl inte det spela någon roll.

  Anledning till att GUE/NGL inte nämnts som alternativ är att piratpartiet velat skaffa sig en plattform där de kan påverka även andra grupper och har tyckt det försvåras om man lägger sig för långt åt ena kanten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: