Kan Ahmed Rami bidra med något i diskussionen om yttrandefrihet?

22Maj09

Ahmed Rami är ett ”antisemitiskt kräk” som dömts till fängelse för hets mot folkgrupp. Inget av detta skall naturligtvis förhindra Ahmed Rami att få tycka vad han vill. Ingen skall heller censurera Ahmed Rami om denne väljer att starta en blogg eller skriva en bok eller ge ut en tidning. Vilka åsikter som helst skall få framföras utan risk för censur.

Men det är ingen mänsklig rättighet att i vilket fora som helst få vilket utrymme som helst. Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings Universitet anordnade en debatt om yttrandefrihet, IPRED-lagen och religionens roll i politiken. Till en sådan debatt finns det mängder av kunniga personer att bjuda in:

En sådan diskussion skulle lika gärna, eller ännu hellre, kunna föras av två eller fler personer som är kunniga i ämnet och som tar utgångspunkt i Ahmed Ramis bravader.

Saken är den att Ahmed Rami har väldigt lite att tillföra en diskussion om yttrandefrihet. Jag skulle aldrig vara med i en diskussion om partikelfysik eller om den politiska situationen i Burma eller om evolutionsteorin. För där har jag inget att tillföra.

Rami är ingen expert på yttrandefrihet. Hans utgångspunkt är den antisemitiska föreställningen att judarna kontrollerar massmedia. Och så ska han få lov att tycka, men vad den åsikten har i en seriös diskussion om yttrandefriheten att göra övergår mitt förstånd.

Läs även andra bloggare om , , ,4 Responses to “Kan Ahmed Rami bidra med något i diskussionen om yttrandefrihet?”

 1. 1 Gary

  Namnet antyder att Ahmed Rami härstammar från ett land där man talar arabiska. Är det så kan Rami per definition INTE vara antisemit.

  Semit (efter Sem, en av Noaks söner) är beteckningen på en person, som talar något av de semitiska språken (bl.a. arabiska, hebreiska, maltesiska och aramiska).

  Rami kan möjligen vara anti-sionist, hata människor som bekänner sig till den mosaiska religionen eller misantrop i allmänhet men definitivt inte antisemit.

 2. Ahmed Rami är ju de facto expert på yttrandefrihetsfrågor eftersom han är den ende i Sverige i modern tid som straffats för sina yttranden.

 3. 3 JohannaV

  Jag håller med Utsikt från höjden i i alla de inlägg han avhandlar skandalen Rami och Linköpings universitet. Det känns som en förolämpning mot oss alla som håller demokratins fana högt (och dessutom betraktar våra universitet för centra för vitterhet och lärdom) att en rabiat antisemit som Rami inbjuds i rumsrena salonger.

  Yttrandefrihet är en sak.Rami kan få skråla bäst han vill på våra gator så länge han avhåller sig från lagbrottet hets mot folkgrupp. Men bland anständiga människor på ett universitet hör han inte.

  Jag kan inte låta bli att undra hur avgrundsvänstern i Linköping resonerar. Rami kunde tala i lugn och ro på universitetet. Mobben var nämligen upptagen med att förstöra ett demokratiskt möte med företrädaren för vårt största politiska parti utanför riksdagen.

  Jag kan inte annat än dra slutsatsen att AFA och co anser att nazzar är ok.

 4. 4 clacke

  @Gary

  Är du samme Gary som Havsperspektiv hos Maja Stopek? Oavsett, se mitt svar där angående definitionen på antisemitism. Språk beter sig inte så logiskt som du hoppas.

  http://majastopek.blogspot.com/2009/05/har-rasister-ratt-till-yttrandefrihet.html#c6032118574096524861


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: