6 av 7 som släpps från Guantanamo blir inte terrorister

22Maj09

Eftersom president Obama vill stänga ner de fångläger som USA har på Guantanamobasen läcker Pentagon en rapport som påstår att 1 av 7 som släpps från Guantanamo ”återgår till terroraktiviteter” (via Dick Erixon).

Här finns flera saker att invända mot. För det första är det förvånasvärt få (14 procent) av de släppta som sysslar med terrorverksamhet efter att de släppts. I USA är återfallfrekvensen för folk som släpps från fängelser upp till 68 procent. Alltså mer än två tredjdedelar av släppta fångar blir återfallsförbrytare. Då är siffran 14 procent för Guantanamofångar mycket låg.

För det andra är det inte så konstigt att vissa av de som torterats och förnedrats i fånglägrena hyser ett ännu djupare förakt för och hat mot USA än de gjorde innan de hamnade på Guantanamo. Att några av de som nu släpps då vill syssla med terrorverksamget gentemot USA är såklart sorgligt men inte oväntat.

För det tredje är det felaktigt att direkt påstå att personer ”återvänder till” och begår ”nya” terrorhandlingar. Att de släppts från Guantanamo betyder att USA inte hittat några åtalspunkter som skulle räcka i en domstol. Därför ”återvänder” de inte till terrorism utan som en kommentar till NY Times artikel skriver:

After we got done with them, our prisoners had reason to now become terrorists?

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “6 av 7 som släpps från Guantanamo blir inte terrorister”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: