Varför ger studentförening Ahmed Rami en arena?

21Maj09

Yttrandefrihet är självklar. Ingen skall ha rätt att på förhand hindra någon annan att uttrycka sina åsikter i tal eller skrift. Men att värna yttrandefriheten är inte samma sak som att ge varje politisk tokstolle en arena att framföra sina åsikter på.

Igår (20/5) höll Utrikespolitiska studentföreningen vid Linköpings Universitet en dag med föreläsningar, workshops och debatter. Inget konstigt med det, bortsett från att en av de inbjudna debattörerna var Ahmed Rami.

Ahmed Rami är en känd rasist och antisemit. Han dömdes 1990 till ett halvårs fängelse för hets mot folkgrupp p g a saker han skrivit i boken Vad är Israel? och saker han sagt i närradiosändingar. Expo har bakgrunden:

Ahmed Rami, som i programmet tituleras som journalist och debattör, är en av Sveriges mest ökända antisemitiska propagandister. 1987 startade han närradiostationen Radio Islam som snabbt blev känd för det antijudiska innehållet. 1989 stämdes han av Justitiekanslern för hets mot folkgrupp och dömdes senare av Stockholms tingsrätt till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Anders på dibbuk.se skriver:

Men hur tänkte man på Linköpings Universitet? Efter att ha fällts för hets mot folkgrupp, får väl Ramis ståndpunkter sägas vara allmänt kända. Och antisemitismen som sådan har ju flera tusen år på nacken, så tillför programpunkten egentligen något?

Utrikespolitiska studentföreningens ordförande Tamuz Hidir försvara sig med att ”föreningen är beredda att gå långt för att försvara människors rätt att säga sin mening.”

Visst skall Ahmed Rami ha rätt att yttra sin åsikter (och sedan ev dömas om han bryter mot lagen) men för den sakens skull behöver inte Linköpings Universitet ge honom en arena.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


11 Responses to “Varför ger studentförening Ahmed Rami en arena?”

 1. 1 Arber Berisha

  Väldigt tråkig analys och framför allt tråkigt att bloggosfären återigen visar varför den till mångt och mycket inte bör uttala sig i vissa frågor. Den här dagen hade ni möjligheten att komma dit och debattera, men istället mobiliserar ni er mot att någon gav antisemitismen en ”plattform”.

  Mig vetilgen stod inte den förryckte Rami och gapade nazistiska glåpord och gjorde förbjudna hälsningar, istället var det en debatt som handlade om yttrandefrihet och vart gränsen går. Jag är imponerad hur hög nivå debatten höll, samt hur stringent den var.

  Efter varje föreläsning följer frågestunder för publiken och efteråt pub där man ofta kan prata mer med föreläsaren. UF:s tidnings hemsida http://utpost.org/ publicerar artiklar och intervjuer med sina gäster för att få igång debatter även efteråt. Passa på och diskutera och fråga där istället för att försöka framställa hårt, frivilligt och progressiva studenter som några uppviglare med en hemlig agenda.

 2. 2 Typen

  Håller helt med föregående talare! (Utom att bloggosfären inte ska uttala sig i vissa frågor – det står varje bloggare fritt att göra).

  Hela ”inte ge en plattform”-snacket känns oerhört ogenomtänkt, mest ett slags PK-variantens reptilhjärneförsvar så fort någon med obekväma åsikter kliver fram.

 3. 3 Erik

  Den verkliga skandalen är att man kan fällas för ”hets mot folkgrupp”. Vad fan är det? Yttrandefrihet handlar om att tillåta dem vars åsiktar man gillar allra minst att komma till tals. Om man yttrandefrihet bara gäller för åsikter man gillar så var Göbbels och Stalin också för yttrandefrihet.

  Och det gäller inte bara i lag. Om man tror på yttrandefriheten som moralisk princip så bör man internalisera den. Det innebär att man t.ex. bjuder in Ahmed Rami och andra kontroversiella personer till offentliga debatter.

  Förresten vad är det egentligen han skrev i den där ”Vad är Israel?” som är rasistiskt? Hade varit intressant att veta kanske. Är inte så intresserad av stämplar som av innehåll.

 4. 4 Illwill

  En av mina favorit är att dessa s.k demokrater är de som vill förhindra att andra får uttala sina åsikter, tänka på ett visst sätt, synas och höras. Vare sig de är socialbidragsdemokrater som försöker förhindra att SD håller möten eller chefsredaktörer på skvallerblaskor (DN t.ex) som kutar runt och berättar för andra att man minsann inte får låta vissa politiska åsikter höras (kan förklara varför DN ljuger så in i helvete om allt som handlar om ”ett visst ämne”).

  En annan favorit är att man kan kallas rasist av samma människor som påstår att det inte finns olika människoraser. PK är en religion, den kräver blind tro på något som vetenskap och logik fullständigt avfärdar. Kanske dags att rensa ut i vänsterträsket i Sverige? Ut med alla dessa ”f.d” kommunister (kolla upp chefsredaktörerna och journalisternas bakgrunder) och in med lite objektiva, intelligenta människor. Kanske t.o.m människor som anser att en debatt ska föras av folk med olika åsikter istället för som idag. Dagens debatt på TV4: Invandringen och hur det berikar Sverige. Dagens debattörer: Robert Aschberg, Paolo Roberto, Mona Sahlin och Khaled Odeh. Nästa veckas debatt: Tidelag och att visa kärlek mot djur. Debattörer: Maud Olofsson, Eskil Erlandsson, Anders Flanking och Roger Tiefensee.

 5. 5 Niklas

  Förutom all annan rasistisk dynga Rami hållit på med så upprättade han ett stort ”mediaregister” över alla svenskar som var judar. Hur sjuk är man om man gör detta? Sen la han ut registret på nätet. Det var mycket frekvent använt av nynazister… Han har väl dessutom fortfarande kvar registret nånstans på nätet, eller om det är någon annan som fått ”ta över” det. Att bjuda in en sådan sjuk hjärna att föreläsa på universitet handlar inte om ”yttrandefrihet” utan bara om dåligt omdöme.

 6. 6 Niklas

  Förtydligande: även om jag skrev ”mediaregister” så bör det kanske förtydligas, listan gällde alltså alla svenska judar i den mediala offentligheten.

 7. 7 Yaakov

  Ja nu har båda sidor fått säga sitt. Den israeliske ambassadören fick yttra sig i samma forum som Rahmi strax efter vitfosforgranaterna hade haglat över den palestinska civilbefolkningen i samband med massakern då över tusen palestinier dödades.
  Vad jag vet har Rahmi inte dödat några judar. Däremot klarlagt deras roll i det svenska samhället på ett ibland tröttande och sätt med många okända och oönskade sanningar för många.
  Kanske blir Lisa Abramowicz eller någon annan välkänd Israellobbyist inbjuden med möjlighet att presentera sin lika ensidiga syn. Hon och hennes gelikar föredrar nog att trängas i TV-soffornas rampljus istället för att utsättas för studenternas intelligenta frågor. Men visst är det högst sensationellt att även den andra sidan fick komma till tals den här gången.
  Det räcker tydligen inte att äga TV4. DN, Expressen etc. Det finns fortfarande några maskor i nätet där yttrandefriheten slinker igenom och beska sanningar presenteras. Och därmed kan Sverige fortfarande räknas som en demokrati. Med viss tvekan medges.

 8. 8 Yaakov

  Håller med Erik om att det var en rättsskandal att Rahmi kunde fällas för hets mot folkgrupp. Justitiekanslern gjorde först en granskning och fann inget brottsligt. Men trycket från judiskt håll (läs DN, Expressen, Sydsvenskan etc) blev för starkt. Tänk om allt det som skrivits på dessa tidningars ledarsidor om islam och muslimer skulle granskats på motsvarande sätt? EXPRESSENS löpsedel om vår flyktingar: KÖR UT DOM! överträffar Rahmis så kallade ”hets mot folkgrupp” med bred marginal.

 9. Varför ger studentföreningen Ahmed Rami en arena?

  Svaret är ganska enkelt. Judehatet har blivit rumsrent i Sverige. Det märks överallt. Numera är det radikalt att vara fördomsfull. Att vara politiskt korrekt är fel alldeles oavsett vad alternativet är.

 10. 10 Lisa Abramowicz

  Vad är det Ahmed Rami ska bidra med vad avser yttrandefriheten? Att diskutera hur usel den judiska folkgruppen är? Det är vad han har ägnat sitt vuxna liv åt.
  Hans radioprogram (som han dömdes för) och dess efterföljare Radio Islam, handlar inte om Islam utan enbart om hur usla judar är.
  Skulle Yaakov m fl tycka att det var OK om det gällde något annat folk? Skulle någon annan person som ägnat sitt liv åt att smutskasta ett annat folk bli inbjuden till Linköpings Universitets Utrikespolitiska Förening för att diskutera yttrandefrihet? Tillåt mig att tvivla.
  Ramis program och numera hemsida borde inte kallas för Radio Islam utan för Radio Antisemit.

 11. 11 Alexander

  De som låtsas att de har svårt att förstå var innehåller begrep ”hets mot folkgrupp”,
  Ni är så falska som helst
  Tänk att någon går runt omkring, smutskastar dig, dina nära och kära. Skriker att man ska utrota din familj osv. Då alla säger att denna idiot har rätt till yttrandefriheten. Hur skulle det kännas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: