Inga fascister i Indiens regering

16Maj09

Det indiska valet 2009 som nu är över kan enkelt sammanfattas som ett val mellan sekularism och hindunationalism. De två stora blocken i indiska parlamentsvalet är å ena sidan United Progressive Alliance (med Kongresspartiet som ledande parti) och å andra sidan National Democratic Alliance (med hindunationalisterna BJP som största part). Att göra direkt jämförelser mellan indiska politik och västerländsk dito är svårt för att inte säga omöjligt:

Att reda ut skiljelinjerna i indisk politik är inte enkelt. Förutom en handfull nationella partier finns flera hundra regionala och lokala partier som kandiderar till parlamentet. Kommunistpartierna har en klar ideologi och det har också hindunationalistiska BJP. Men bland många partier är skillnaderna diffusa och det är svårt att göra politiska jämförelser med länder i väst.

Eftersom UPAs seger i valet nu kan betecknas som säker kommer Manmohan Singh förmodligen fortsätta vara indisk premiärminister ett tag till. Därmed blir han den förste indiska premiärministern sedan Nehru som blir premiärminister på nytt efter att ha suttit en full mandatperiod på fem år.

Det viktigaste med UPAs seger är dock att fascisterna hålls borta från den indiska regeringen. Narendra Modi är den person som – om BJP vunnit valet – kunnat bli premiärminister och Modi går inte att se på annat sett än som en hindufascist:

Chief Minister Narendra Modi is no angel. He has the blood of innocent on his hands. He needs to be tried by an Indian or international court for the Gujarat genocide. The ideology he follows is not ‘Hinduism’ but ‘Fascism’.

Att BJP och deras stödpartier hålls borta från den indiska regeringen är såklart en seger och något att – likt Carl Bildt – välkomna.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Inga fascister i Indiens regering”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: