Och hur är det att koka djur levande?

14Maj09

Lena Mellin (och andra bloggare med) upprör sig å det väldigaste i en krönika överatt EU kan tänka sig att ta bort förbudet mot slakt utan bedövning som finns i Lettland och Sverige. Hon undrar var alla djurvänner är:

Att påstå att förslaget lett till en skur av protester från djurvännerna vore en överdrift. Djurskyddet, Sveriges största djurskyddsorganisation, har visserligen höjt rösten och agerar via paraplyorganisation Eurogroup for animals. Men annars är det – relativt – tyst.

Återigen är det fascinerande hur den svenska dubbelmoralen fungerar. När det gäller judiska och muslimska traditioner skall det förbjudas. Men när det kommer till en svensk sedvänja som att koka levande kräftor för att äta på kräftpremiären då är det tyst. Som Fredrik Malm skrev i en motion:

I ett svenskt perspektiv är det också intressant att se på traditionella fenomen såsom älgjakt, där det jagas för nöjes skull och risken att djuret plågas när det dödas är mycket stor. Att koka kräftor och hummer levande är andra exempel. Det rimmar illa att se älgjakten som en svensk tradition värd att bevara och ta ledigt från jobbet för att delta i samtidigt som kosher- och halal­slakt är förbjudet i lag.

For the record vill jag bara påpeka att jag tycker att det är fel att tillåta även religiöst motiverad slakt om djuren lider ondöigt mycket av det.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


2 Responses to “Och hur är det att koka djur levande?”

  1. Du har nog rätt i att många håller sig med dubbelmoral i den här frågan. Svenskars behandling av pälsdjur förefaller till exempel grym och onödig. Däremot är jag inte säker att just kräftkok är lika upprörande (även om jag själv skulle undvika att medverka till sådant).

    Tre argument av zoologen Sverre Sjölander:

    1. ”[Det är] bättre att koka kräftorna levande än att använda sig av de övriga sätt som finns att döda dem på.”

    2. ”De dör mycket fort när de kokas.”

    3. ”Vi kan […] anta att kräftor som lever i vattnet inte är vana vid punktformiga, heta källor […] Kräftorna har inte förmågan att känna rädsla för det heta vattnet, de vet inte att de bör vara rädda och paniken infinner sig inte.”

  2. Daniel: Intressant artikel om Sjölander. Då är nog kräftkok inte så farligt ändå.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: