Hjälper kameraövervakning mot våldsbrott?

09Maj09

Sakine Madon skriver i Expressen att det råder ”krigspsykos i bloggosfären” och att ”tangentbordskrigarna” ser hot mot integriteten överallt. Madon menar istället att lite övervakning måste vi väl tåla eftersom det hjälper mot brottslighet. Som exempel tar hon Malmö:

När kameror monterades på Möllevångstorget i Malmö minskade antalet polisanmälda våldsbrott med över 50 procent och egendomsbrott, alltså stöld och skadegörelse, med över 30 procent. Är det helt oviktigt?

Såklart är det inte oviktigt, men är det sant.

Enligt Brå, som gjort undersökningen, kan minskningen ha helt andra orsaker. Bland annat har området kring Möllevångstorget rustats upp, och kommunen och butiksägare har hjälpts åt att förbättra miljön. I stadsparken i Helsingborg, som fick kameraövervakning 2001, samtidigt som Möllevångstorget, märktes inte någon minskning av våldsbrotten. Studier av kameraövervakning i Norge och Storbritannien visar också att kamerornas förmåga att avskräcka från brott är låg, förutom när det gäller bevakning av garage och parkeringsplatser.

Brås rapport kan läsas i sin helhet. Kamerorna på Möllevångstorget har dessutom inte kunnat användas för att lösa några brott och ”går [det inte] att fälla någon förlorar kamerorna sin preventiva effekt”.

En forskningsgenomgång som Brå publicerade förra året drar följande slutsats:

Resultaten visar att kameraövervakning har  lett  till  en  liten men signifikant  (16 %)  minskning  av  brottsligheten  i  försöksområdena jämfört med i de jämförbara kontrollområdena. Det sammanlagda resultatet uppkom emellertid till stor del av att kameraövervakning var
effektivt  på  parkeringsplatser,  där  övervakningen  åstadkom  en  51-procentig minskning av antalet brott.  I de flesta andra miljöer hade systemet små och icke signifikanta effekter på antalet brott: en minskning med 7 procent i centrumområden och i allmännyttans bostadsområden  (Public housing1). [min fetstil]

Kameraövervakning har (förutom i parkeringshus) alltså väldigt liten effekt på brottsligheten.

Frågan handlar naturligtvis inte om övervakning eller inte övervakning. Frågan handlar om vilken grad av övervakning vi skall ha. Hans Engnell skriver bra:

Emellertid ska hoten mot integriteten inte bagatelliseras. Även om jag inte har något emot att det sätts upp övervakningskameror på offentliga platser skulle jag inte vilja leva i Middlesbrough, där kamerorna följer varje steg och där kontrollanter bakom mikrofoner ropar ut tillrättavisningar i utplacerade högtalare. Storbritannien har drabbats av fullständig övervakningsmani och det är inget vi bör ta efter.

Små saker som enskilt inte betyder så mycket för den personliga integriteten blir sammanslaget med en mängd andra små saker plötsligt ett stort hot. Fokus avslutar sin utmärkta artikel med en skrämmande framtidsbild:

Om säkerhetsföretagen, polisen och transportföretagen vinner kampen om övervakningen kommer människors beteende på allmän plats att analyseras på jakt efter det avvikande. Då, om inte förr, kan övervakningen börja drabba oskyldiga.

Du kanske har bestämt träff med en vän i tunnelbanan, ni ska åka till en park för en picknick, ryggsäcken är packad. Tåg efter tåg passerar utan att vännen kommer. Otåligt går du fram och tillbaka på perrongen, ovetande om att datorerna precis har pekat ut dig som misstänkt självmordsbombare. Efter en stund kommer uniformerade män med dragna vapen springande. När du inser att det är dig de riktar vapnen mot sträcker du reflexmässigt upp händerna. Männen ser nervösa ut, deras fingrar ligger tätt an mot avtryckarna. Känns det tryggt? Eller är gränsen för vad den enskilde tål därmed passerad?

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Hjälper kameraövervakning mot våldsbrott?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: