Att sakna Internet ett par timmar är inget i-landsproblem

06Maj09

Efter att Com Hem igår kväll haft massiva problem med tv, bredband och ip-telefoni har det hörts röster om att det är ett i-landsproblem att sakna dessa tjänster ett par timmar en tisdags kväll. Och visst kan jag leva med att ha missat veckan House MD, men att sakna Internet ett par timmar är långtifrån ett i-landsproblem.

Bara om man ser Internet som en katalog ur vilken vi användare kan välja mellan olika utbud av tjänster är avsaknaden av Internet inget problem. Om man däremot – vilket jag och många med mig gör – ser Internet som ”en infrastruktur för kommunikation som operatörer säljer en anslutning till” blir ett flera timmar långt Internetavbrott ett stort problem. Låt mig ta några exempel:

  • Mer än hälften av alla som deklarerar elektroniskt. Tänk om Com Hem fått problem med Internet ett par timmar kvällen 4 maj då deklarationen skulle in. Det kostar 1000 kronor att lämna in sin deklaration för sent.
  • Många som ansöker till högskolan gör det via Internet. Nu fick i o f s studera.nu problem med sin portal vid årets ansökningar och ansökningstiden förlängdes. Men om en bredbandsleverantör får problem kan det betyda att många inte kan söka in på de utbildningar de vill.
  • Fler och fler använder ip-telefoni istället för fast telefoni. När Internet dör dör också telefonen. Och kan du inte ringa kan problemen vid en nödsituation bli oerhörda.
  • Som förälder är Försäkringskassan självbetjäning på Internet utsökt. Det är mycket enkelt att anmäla t ex föräldrapenning eller vab. Men du kan få problem om du inte anmäler saker och ting på rätt dagar. Om då Internet ligger nere så kan du helt plötsligt missa en hel dags ersättning får att du inte kunnat anmäla ex vård av sjukt barn.
  • Räkningar betalar de flesta numer via sina Internetbanker. Skulle man inte komma åt sin bank kan det betyda förseningsavgifter och i värsta fall att kronofogden blir inkallad.

Exempelen kunde varit fler. Det viktiga är att Internet inte går att betrakta som en nöjeskanal från vilken vi konsumerar material. Internet är en central del av vår infrastruktur och istället för att se på användarna som konsumenter måste vi börja se internetanvändarna som medborgare. Då blir ett icke fungerande Internet således ”en stor samhällsskyddsfråga”.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Att sakna Internet ett par timmar är inget i-landsproblem”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: