Vem drabbas värst av svininfluensan?

30Apr09

Samtidigt som svenskar börjar hamstra munskydd, handsprit, falsk medicin och tvättar händerna oftare och EU-representanter konstaterar att européer kommer att dö av influensan är det viktigt att försöka komma ihåg vilka delar av världen som verkligen kommer att drabbas av en global smittspridning.

Visst kan enstaka människor dö även i Sverige även om inga fall av influensan har konstaterats i vårt land ännu. Men de människor som kommer att dö i stor omfattning är de människor som bor i fattiga länder – länder som inte har råd att vare sig tillverka eget vaccin eller köpa in vaccin från rikare länder. Som Margaret Chan på WHO säger:

Människor i rikare länder har chans att klara viruset bättre, medan det slår mycket hårdare mot fattiga länder. Därför måste vi hjälpa dessa länder.

Dessutom är det viktigt att inte drabbas av panik. Ännu så länge är det bara sju (7) människor som säkert dött som följd av svininfluensan. Jämför det med de miljontals som varje år dör i malaria, mässling och tuberkulos. Men om detta skrivs inte spaltmeter (även om Metro faktiskt skrivit ett par artiklar om just kampen mot malarian).

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


6 Responses to “Vem drabbas värst av svininfluensan?”

 1. Inte heller skrivs det mycket om att mängder av mammor dör från sina barn varje dag i fattiga länder pga bristfällig förlossningsvård och restriktiva abortlagar som leder till illegal abortverksamhet …..

  • 2 Lars

   Om främst männen i 3:e världen hade andra ambitioner än att bara göka och avla barn för att visa att de är män skulle de ha en bättre levnadsstandard. .

 2. Inte heller skrivs det mycket om att mängder av mammor dör från sina barn varje dag i fattiga länder … år ut och år in … pga bristfällig förlossningsvård och restriktiva abortlagar som leder till illegal abortverksamhet …..

 3. 4 Lars

  Ja, det stämmer, har man mer resurser klarar man sig bättre.

 4. 5 cattis

  För OSS betyder detta inget värre än att vi möjligen kan få en influensa, precis som vi riskerar varje vinter.
  Panik för ingenting.
  som du skriver. De fattiga och undernärda är de som drabbas värst, inte bara av detta utan av de umbäranden som de har var dag…
  VEM haussar upp detta egentligen, media eller är det läkemedelsindustrin?

 5. 6 crmjukvara

  Det är alltid människor på marginalen som drabbas, oavsett vad.

  Denna svininfluensan är antagligen värre än vanligt men samtidigt dödar influensan många varje år, främst gamla. Även i vårt land! Antagligen dör flera hundra gamlingar varje år av influensan för deras immunförsvar är inte lika bra som vårt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: