Det handlar inte om vem som ska betala, utan om vem som skall kontrollera informationen

20Apr09

När nöjesindustrin gått till furiös attack mot fildelare i allmänhet och The Pirate Bay i synnerhet blir vinklingen i gammelmedia så gott som alltid att frågan handlar om vem som ska betala artisterna för deras arbeta och hur det skall ske. Men det är en pseudodebatt. Frågan är inte om eller hur vi ska betala. Undersökning efter undersökning visar att de som fildelar också är villiga att betala för konsumtion av olika former av kultur, ex musik och film.

Därför är det ett sidospår när nöjesindustrin och vissa artister försöker få det att vara en fråga om att fildelare inte vill betala. Den viktiga frågan är istället vem som skall kontrollera den digitala informationen i form av arkiv och index.

Allt sedan Internet fick sitt publika genombrott i slutet av 90-talet fram tills för bara något år sedan har trenden varit tydlig – både digitala arkiv och digitala index har decentraliserats och fragmentiserats. Tydligast visar det sig när man tittar på fildelning av digital musik och film.

Väldigt förenklat har vi gått från centraliserade ftp-arkiv där alla filer legat i på en server, via protokoll som Direct Connect där flera användare haft filerna men där man varit tvungen att hämta all information från en användare till Bittorrent där den digitala informationen varit decentraliserad till flera (ibland tiotusentals användare) användare.

För en industri och ett samhälle som i hög grad bygger på att information skall kunna kontrolleras är utvecklingen självklart katastrofal. Ett ftp-arkiv kan stängas ned genom att den aktuella servern stängs av. En bittorrent-svärm kan inte stängas med mer än att alla tiotusentals datorer hittas och stängs ned.

Men genom lagar som Ipred, FRA-lagen, Telekompaketet och Acta har staten men framförallt nöjdesindustrin givits verktyg som används för att stoppa decentraliseringen. Den våta dröm som nöjesindustrin när är ett kabel-TV-internet. Operatörerna skall bestämma vilka sidor som användarna kan besöka. Och produktionen av information skall tas ifrån användarna och istället läggas hos företag (såsom den predigitala nöjesindustrin fungerade) som Yahoo, Google, Facebook och Disney.

Problemen med att arkiv och index centraliseras är många:

 • Spotify är en tjänst som jag gillar skarpt. Men som ”lösningen” kommer den aldrig fungera. Spotifys arkiv och index är helt centraliserat och därmed kan när som helst musikfiler plockas bort eller så kan index förvanskas. Jag som användare har noll och ingen kontroll över musiken som jag lyssnar på.
 • SVT har en lysande funktion kallad SVT-Play där man kan titta på de flesta program via webben. Men även där har SVT full kontroll över arkivet. De bestämmer vem som skall få se på vad och kan därmed censurera bort oönskade användare.
 • Youtube är en lysande distrubutionskanal för filmer. Men även där är arkivet centraliserat och censurern kan drabba allt från vänsterfolk till scientologmotståndare.

Exemplen kan göras fler men det centrala problemet är att vi genom den här utvecklingen går mot ett enkelriktat Internet med ett fåtal centrala distributörer av digital information och där den stora massan blir passiva konsumenter vars digitala aktiviteter övervakas urskiljningslöst.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


6 Responses to “Det handlar inte om vem som ska betala, utan om vem som skall kontrollera informationen”

 1. Bra inlägg. Håller med dig. Den som hittar en affärsmodell för decentraliserad spridning av information blir en vinnare
  /M

 2. 2 ola

  Detta kan inte uppmärkas nog, bra skrivet och goda argument!

 3. Såklart ”gammelmedia” förstår vad det handlar om.

  Men evolutionen går vidare. Medel föder motmedel.

  Om ett par hundra år så kommer man att läsa om detta i historieböckerna på samma sätt som vi läser idag om Gutenberg och etablerandet av boktryckarkonsten.

  För alla intresserade så rekommenderar jag läsning av boken
  ”Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen”
  http://www.bokus.com/b/9789170370212.html

  och dokumentären ”Stephen Fry and the Gutenberg Press”
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=Stephen+Fry+and+the+Gutenberg+Press+torrent&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

  Som Lawrence Lessig säger i nedanstående föreläsning:
  ”It is an amazing time to be alive and watch evolution first hand.”

  http://www.ted.com/index.php/talks/larry_lessig_says_the_law_is_strangling_creativity.html

 4. 4 jonas

  Väldigt bra skrivet och håller fullständiht med dig. Här finns lite mera skrämmande info om ämnet . http://www.refactor.fi/pen/tcpa/faq.html


 1. 1 Blogghelvetet.se » Blog Archive » Demokratin rinner oss ur händerna
 2. 2 Declaration of Internetional War | Reality Check

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: