Det går inte att ”porta någon från webben”

09Apr09

Skiv- och musikindustrins kamp för sina pengar tar sig allt mer absurda uttryck. I Frankrike ska idag stiftats en lag som kan stänga av en person ”från nätet i en period från två månader upp till ett år”. Lagen bygger på principen ”three strikes” och det är alltså vid tredje tillfället som en person kan stängas ute från Internet.

Saken är bara den att det så klart är helt absurt att försöka stänga ute någon person från Internet eller ”porta från webben” som DN skriver. Den franska lagen utgår från feltänket att Internet är någon form av parallell verklighet, att det således skulle gå att på något meningsfullt sätt skilja mellan analogt och digitalt.

Internet är en del av den fysiska och mentala verkligheten och går inte att skilja därifrån. I varje människas vardag finns Internet med som en del. Vare sig det handlar om att kolla vädret i mobiltelefonen, boka tågbiljetter på Centralstationen, söka i universitetsbiblioteket katalog eller hålla kontakten med vänner. Och det fina med Internet som vi känner det idag är att kommunikationen är dubbelriktad – jag som användare bidrar till och skapar innehållet på Internet.

Usch!För att den franska lagen skall fungera krävs att Internet blir något som det inte varit från början, men som det nu lobbas allt hårdare för att det skall bli –  ett kabel-TV-internet. Operatörerna skall bestämma vilka sidor som användarna kan besöka. Och produktionen av information skall tas ifrån användarna och istället läggas hos företag (såsom den predigitala nöjesindustrin fungerade) som Yahoo, Google, Facebook och Disney.

Häri ligger problemets kärna. De hårdare lagarna mot ”fildelning” är inte problematiska för att folk nu blir ”tvungna att betala för sig”. Problemet ligger istället i att arkiv och index centraliseras. På en torrenttracker (såsom Pirate Bay) är arkiven decentraliserade i den meningen att den digitala informationen är utspridd på många användare. När jag själv har kontroll över min musik kan jag också indexera den som jag vill. I ex Spotify (som jag f ö gillar skarpt) är akrivet centraliserat och musikfiler kan när som helst plockas bort. Även inexeringen är centraliserad och jag kan då inte katalogisera musiken som jag vill.

Sedan kan man ju fråga sig hur det rent praktiskt skulel gå till att porta någon från nätet. Visst kan ett bredbandsabbonemang stängas av. Men öppna nätverk (hur länge de nu få finnas kvar), mobiltelefoner med internetuppkoppling, bibliotekens nätverk och så vidare finns fortfarande. Därför är den franska lagen dum, dum och verkningslös.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


3 Responses to “Det går inte att ”porta någon från webben””

  1. Emm, HADOPI inför strikt ägaransvar för öppna nätverk, så de kommer nog att försvinna rätt kvickt. Om man bara är beredd till tillräckligt mycket repression så går deet visst 😦

  2. 2 Per

    Dumheterna när det gäller fildelar-lagar når nya höjder tack vare Frankrike. Inget förvånande iofs.
    Och du har helt rätt i att problemet ligger i att man försöker centralisera material och därmed ta kontroll och ägarskap. Fast det finns miljoner starka viljor som kommer motverka att det händer i någon allt för stor utsträckning. Hoppas jag.


  1. 1 Ryggrad någon? « ConnyT funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: