Jan Björklund och hans förakt för kunskap

17Mar09

Skolminister Jan Björklund ser gärna sig själv som kunskapens banérförare i svensk skola. Därför är det så sorgligt att se hur han gång på gång visar upp sitt totala förakt för de som faktiskt har kunskap om svensk skola.

När radioprogrammet Kris i skolan? drog ner byxorna på Björklund och visade att han hade fel på punkt efter punkt blev Björklunds svar att beställa en rapport som skulle visa att han hade rätt. Vilket rapporten inte alls gjorde.

Sedan handlade det om hur en enig forskarkår visade hur elever som får modersmålsundervisning också får högre betyg. Jan Björklund brydde sig inte om forskningen utan körde istället huvudet i sanden och körde på sin egen linje att modersmålsundervisning var dåligt. My dad read Kirkegaard:

Men det spelar väl ingen roll, för Björklund skiter ju fullständigt i all vetenskap, kunskap och bildning när det gäller skolan. Trots att de orden är hans mantra. Det mest skrämmande är att folk lyssnar på honom och än värre, röstar på honom.

Nu handlar det istället om ett uppror som tusentals pedagoger runt om i landet har skrivit under. Aftonbladet intervjuar Hans-Åke Scahrp:

Vi forskare vet att det [bestraffningar som kvarsittning och andra disciplinåtgärder] här inte är någon väg att gå. Det som skapar arbetsro i skolan är barn som upplever att de är medskapande, och har ett meningsfullt lärande

Hur reagerar då Jan Björklund på upproret. Som vanligt sticker han huvudet i sanden och vägrar argumentera i sakfrågan:

I humanistisk forskning finns inget facit. Man kommer aldrig att hitta ett givet svar på hur skolan ska organiseras.

Nej, det finns inget facit. Men det finns tydliga resultat som visar att Jan Björklund är fel ute i sin skolpolitik. Då kan man ju reagera så här:

För mig verkar det som om en hel del av den pedagogiska vetenskap som bedrivs på våra universitet och högskolor skulle passa bättre i någon vänsterinriktad tankesmedja.

Blir inte forskningsresultaten som Björklunds vänner tycker då är det forskningen som är vänsterflum och inte skolpolitiken som är fel. Stoppa huvudet i sanden någon? Filippa Mannerheim:

Snälla, snälla Janne – försök förstå! Bara för att du tycker något väldigt, väldigt starkt betyder det inte att det är sant!

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Jan Björklund och hans förakt för kunskap”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: