Sverige spelade tennis mot ”judeland”

10Mar09

Folkpartisten Erik Svansbo upphör aldrig att förvåna. Senast refererar han till en artikel i Wall Street Journal med rubriken:

Wall Street Journal: ”Sverige agerar som ett arabland”

Tyvärr för Erik skriver inte Wall Street Journal ”Sverige agerar som ett arabland” någonstans i sin text. De jämför däremot Sveriges agerande med Förenade Arabemiratens.

I Erik Svansbos värld går det då att sätta en rubrik med ordet ”arabland”. ”Arabland” används naturligtvis av Svansbo som en beteckning på något efterblivet, ondskefullt, despotiskt och barbariskt.

Tänk om jag hade refererat till tennismatchen som ”matchen mellan Sverige å ena sidan och ett ‘judeland’ på andra”. Det hade varit antisemitism.

Uppdatering: Det var nog Dick Erixon som var först att skriva ”arabland”. Men Erik Svansbo och Dick Erixon simmar ju runt i samma rasistiska ankdamm. Svenskans ledarblogg lyckas dock utmärkt med att referera till artikeln utan att bli rasistiska.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


8 Responses to “Sverige spelade tennis mot ”judeland””

 1. 1 Alex

  Vart är mediarubrikerna? Vart är den stora hetskampanjen?

  Nej, araber är det norm att misstänkliggöra och förknippa med negativa attribut, ingen reagerar på sådant.

 2. 2 Simon

  Förenade Arabemiraten och alla andra arabländer kallar sig själva just arabländer. Liggandes i arabvärlden.

  Detta var det mest okunniga jag läst av Maxelson på länge.

 3. Jo jag vet att UAE är ett arabiskt land. Saken är den att Svansbo och Erixon använder begreppet ”arabland” som ngt negativt.

  Genom att använda ordet i sammanhanget ”Sverige agerar som ett arabland” får man det att låta som om ”ett arabland” är ett land som agerar korkat, irrationellt och primitivt. Stereotyper som är mycket vanliga att rasister projicerar på araber.

 4. Mattias:

  Jag hittar inget i Svansbos inlägg som tyder på att han använder prefixet arab ”som en beteckning på något efterblivet, ondskefullt, despotiskt och barbariskt”.

  För övrigt verkar du har missat att Israel är Judaland. Det är just det som gör att vänsterns obalanserade israelkritik ofta blir antisemitisk. Vänstern tycks tro att man kan tänka bort att Israel är judarnas hemland och därigenom helt ignorera att det är just detta judiska som inte accepteras av terrororganisationer som Hamas.

 5. Aquette: Nej, Svansbo menade säkert något positivt när han skrev ”som ett arabland”.

  Jag tycker Ehud Olmert ”agerar som en jude” i den nuvarande politiska situationen i Israel. Tycker du det låter positivt?

 6. Jag är inte säker på att din liknelse fungerar. Som någon tidigare påpekat så ingår de flesta länder i Mellanöstern och Nordafrika i Arabförbundet. De flesta länder och människor i regionen identifierar sig själva som araber, och det har under lång tid funnits en stark politisk rörelse (ofta sekulär) som förespråkat så kallad panarabism, vilken i allt väsentligt liknar zionismen (alltså en arabisk nationalism precis som zionismen är en judisk nationalism).

  Vad Erik Svansbo tänkte när han skrev som han gjorde kan vi bara spekulera om, men jag tycker du läser inte en attityd som nog har mer att göra med att du inte gillar Svansbos åsikter i allmänhet. För mig är ”arabland” inget negativt. Att skriva ”arabland” är nog inte konstigare än att skriva ”europeiskt land”.

 7. 7 Stefan

  ”“Arabland” används naturligtvis av Svansbo som en beteckning på något efterblivet, ondskefullt, despotiskt och barbariskt.”

  Har du nåt särskilt arabland i åtanke som du menar inte passar in i den beskrivningen?

 8. Det är inget rasistiskt med att skriva varesig arabland eller judeland, eftersom de flesta människor som bor i arabländer är just araber och de flesta i Israel är judar.
  Mycket logiskt alltså.

  // Karpstryparn


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: