Jerusalem Post blandar ihop antisemitism och Israelkritik

10Mar09

I en debattartikel i Jerusalem Post skriver Abraham Cooper och Harold Brackman att Sverige skulle vara särskilt antisemitiskt (refereras i bl a Dagen, SvD, DN och Sydsvenskan). Bakgrunden till artikeln är naturligtvis turbulensen kring Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige i Malmö:

While this Swede will forever be revered by the Jewish nation, it is brutally clear in 2009 that Jews and especially those uppity ones from Israel are of little concern to Swedish authorities, as their policies become more reminiscent of apartheid South Africa or Berlin in the 1930s than a 21st-century Scandinavian democracy.

Coper och Brackman fyller artikeln med exempel på vad som skulle göra svenskar till ett alldeles antisemitiskt folk. Visserligen är tolkningarna av statistik i flera fall tveksamma men statistiken och citaten är i huvudsak korrekta så det är inte deras olika exempel som är problemet. Det är att de inte skiljer på antisemitism å ena sidan och legitim Israelkritik å andra sidan.

Som exempel på antisemitism anför artikelförfattarna att judiska begravningsplatser utsatts för vandalism, att hakkors sprejats i närheten av synagogan i Göteborg, att judar på stan blivit attackerade och misshandlade för att de varit judar och att flygblad med uppmaning att döda alla judar delats ut i närheten av en moské.

Alla dessa exempel är tydlig och oförsvarbar antisemitism. Kring detta råder inget som helst tvivel och det finns inte en enda bloggare som försvarar detta (möjligtvis någon nazzeblogg, dessa har jag dålig koll på).

Till dessa exempel på antisemitism fogas  saker som  sagts av svenska politiker och som svårligen går att beteckna som antisemitism. Som ex på högerns antisemitism tar man Carl Bildts besök i Gaza och att han då sagt att Israel medvetet attackerade ekonomisk infrastruktur och att Israels politik vare sig är moraliskt eller politiskt försvarbar.

Vänsterns påstådda antisemitism exemplifieras med vänsterpartisten Hans Lindes uttalande att Israel är en rasistisk apartheidstat, socialdemokraten Urban Ahlins agerande för att få EU att se över sitt handelsavtal med Israel samt tillika socialdemokraten Inga-lill Bjerténs uttalande där hon jämförde Israels agerande med nazisternas i Warszawaghettot.

Att anklaga Israel för att vara en apartheidstat eller att dra paralleller mellan Israel och nazisternas Tyskland är i mitt tycke historiskt felaktigt och bör därmed bemötas i debatt. Men att därifrån klassa sådana uttalande som antisemitiska är att urvattna begreppet. Jag anser t ex inte att det är islamofobi att likna Irans president Ahmadinejad med Adolf Hitler även om jag även där anser det vara oriktigt. Likväl tror jag inte att Cooper och Brackman är sverigefientliga när de jämför svenska politiker med de i Sydafrika eller nazisterna i Tyskland. Jag säger som Anna Dahlberg – Tagga ner:

Två skribenter i Jerusalem Post anklagar Sverige för apartheidpolitik och nazistisk anti-semitism efter beslutet att spela Davis cup-matchen inför tomma läktare. Det borde räcka med att konstatera att Malmös beslut var oförsvarligt, fegt och anti-israeliskt.

Antisemitism är att kollektivt skuldbelägga judar för vad landet Israel gör – genom att inte göra skillnad”judar” och ”Israel”. Och i många fall gör kritiken ”rumsren” genom att ordet ”judar” byts ut mot ”sionister”, men det är fortfarande antisemitism.

Antisemitism finns i Sverige. Inte bara som rasistiska handlingar riktade mot judar utan även hos bloggare som använder kritik mot Israels övergrepp som skydd för att sprida antisemitiska kommentarer. Men om det skall vara någon idé att diskutera vad som kan göras åt rasismen som riktas mot judar måste vi börja med att hålla en hård linje mellan vad som faktiskt är antisemitism och vad som är legitim (om än korkad) kritik mot Israel. Och det är gör inte Abraham Cooper och Harold Brackman.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Jerusalem Post blandar ihop antisemitism och Israelkritik”

  1. 1 Stefan

    Ständig ensidig kritik mot bara Israel är kanske inte alltid antisemitism i sig, iallfall inte medveten sådan, men skapar antisemitiska stämningar med utfall som de tydliga och oförsvarbara exemplen du nämnde ovan. Såna här stämningar skulle utebli om det istället hade handlat om låt oss säga Sudan där man kan tala om folkmord. För den leninoida vänstern finns i princip bara en konflikt i världen numera och den är inte mellan arbete och kapital. http://www.youtube.com/watch?v=HfiwBsuGu7E

  2. Den här gången har du faktiskt rätt, Maxelson. Israelkritik har inget med antisemitism att göra, utom i många judars verklighetsfrämmande, fördomsfulla och trångsynta hjärnor.

    // Karpstryparn


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: