Är det judehat att vilja ”stoppa matchen”?

08Mar09

Jag tycker personligen att det är bra att tennismatchen mellan Sverige och Israel spelas (och håller därmed med Nisha Besara). Israel som land bör inte bojkottas sportsligt. Dock är den storm av indignation och misstänkliggörande som nu hörs från högern riktigt obehaglig. Varje kritik av Israel och landets brutala politik mot palestinierna klassas numer som judehat.

Några exempel. Först Dick Erixon:

Det är väldigt genomskinligt. Det är judar man hatar. Det är judar man vill komma åt. Vänstern närmar sig den extremism som härjade i Europa för 70 år sedan.

Come again? ”Judar man vill komma åt”? ”Judar man hatar”? För en man som Dick Erixon verkar det inte finnas några gränser för vad man kan häva ur sig. Självklart är det inte ”judar” demonstranterna som vill stoppa matchen hatar. Det är Israels ockupation av Gaza och Västbanken.

Vi fortsätter med den ständigt lika nyanserade Dick som skriver apropå att socialdemokraterna styr i Malmö:

Vad är egentligen skillnaden mot att ha nynazister i ledningen för Malmö stad?

Jämförelsen kanske inte är helt klockren Dick. Jag är säker på att det vore en ganska stor skillnad på Malmö stad om nynazister skulle suttit i kommunstyrelsen. Eller det kanske inte hade gjort så stor skillnad om Tyskland styrts av socialdemokraterna istället för av nazisterna under 30- och 40-talet?

Folkpartiets partiledare Jan Björklund säger i DN:

Reepalu har genom fientliga uttalanden hetsat upp både vänstergrupper och nynazister mot sex unga judiska tennisspelare.

Återigen. Det är inte för att de är judar (vilket Björklund påstår) som folk demonstrerar utan för att de representerar ett land som ockuperar Västbanken och Gaza.

Per Hagwall kallar Miljöpartiet för ”De bruna” med klar syftning mot att de skulle hysa nazistiska åsikter eftersom de anser att Israel bör bojkottas. Det är alltså inte bara socialdemokraterna som klumpas samman med nazister utan även miljöpartiet.

Johan Ingerö myntar ordet tennis-pogrom när han skriver:

Som jag tidigare har påpekat är det enbart Israel och dess medborgare som utsätts för den här sortens pogromer.

För den som inte vet är en pogrom ett ord för våldsamma och blodiga förföljelser av (främst) judar. Händelser som kallas pogromer har skördat hundratals dödsoffer där judar dödats för att de är just judar. De som vill ”stoppa matchen” är inte ute efter att döda judar.

Visst. Nazisterna gillar inte judar, därom talar historien sitt tydliga språk. Eftersom nazister inte gillar judar gillar de såklart inte heller landet Israel. Således tycker de också att matchen mellan Sverige och Israel bör stoppas. Men bara för att vänsterdemonstranter som vill stoppa matchen råkar hysa samma uppfattning som nazister i en konkret sakfråga gör det inte vänstern till judehatare.

Nazisterna vill att nationaldagen skall vara helgdag. Är det okej om jag kallar alla som tycker likadant för brunskjortor? Nazisterna vill ha ett starkt försvar. Är det okej om jag ställer frågan om det vore någon skillnad på om Alliansen eller nazister styrde Sverige? Nazisterna var aktiva för att stärka djurskyddet. Är alla som köper ekologiskt kött därmed beredda att starta pogromer?

Jag håller helt med David Munck om att antisemitismen måste bekämpas och tyvärr finns det numer alltför mycket av glidningar mot antisemitism hos vissa (oftast anonyma) skribenter på bloggar. Men att jämföra socialdemokrater i Malmö med nynazister eller att påstå att vänstern hetsar mot judiska tennisspelare eller att det som sker i Malmö är att likna vid pogromer är huvudlöst.

Att vilja stoppa tennismatchen mellan Israel och Sverige är inte samma sak som att hata judar. Det kan precis lika gärna vara en protest mot ett land som begår massiva övergrepp mot det folk man ockuperar. Jag tycker – som sagt – inte att matchen skall stoppas, men de som anser så är inte per definition judehatare.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


24 Responses to “Är det judehat att vilja ”stoppa matchen”?”

 1. Låt oss tänka efter: svenska media skrev i stort sett ingenting om 7 år och 10000 raketer/granater från Gaza, där folket ”demokratiskt hade valt” Hamas. Sen blev alla våldsamt förvånade när Hamas hade använt 6 månader av ”stillestånd” att importera iranska raketer som nådde bortåt 5 mil.

  Efter ”stilleståndet” har Hamas fortsatt att skjuta ca 100 raketer.

  USA, EU, till och med Bildt lovade att se till att inga vapen kom till Hamas, precis som FN och gänget lovade att inga vapen skulle komma till Hizbollah efter kriget där…. De har tre gånger så många nu trots UNIFILs tuffa gäng, som dricker kaffe med Hizbollah.

  Abbas håller fortfarande på Fatahs stadgar, som inte tillåter existensen av Israel och inte existensen av några judar i området – Tel Aviv, Haifa etc. är illegala judiska bosättningar.

  Berätta var Israel ska göra nu, och varför Israel är det enda land som behandlas på detta sätt!

 2. 2 Per

  Ja, debattklimatet har verkligen blivit fullständigt surrealistiskt. Det blir bara värre och värre för varje dag. Du kunde även nämna Fredrik Malms väldigt nyanserade artikel på Newsmill som handlar om socialdemokratins ”förbrödning” med nazister. Men det mest bisarra kanske är SvD:s anonyma ledare som bland annat förklarade att ”svensk vänster” har en ”väpnad gren”: ”Fatah har al-Aqsas Martyrbrigader. Hamas har al-Qassam-brigaderna. Sinn Fein hade IRA. På samma sätt kan man se svensk vänster. Göteborgsaktionen 2001 hade Det svarta blocket. Koalitionen bakom Stoppa Matchen har nätverket Det är vi som bestämmer!”

 3. 3 hrafn

  Givetvis ‘är inte all kritik av Israel antisemitism, men jag tycker att det är intressant att det endast är Israel som man reagerar så starkt på.

  Hur kommer det sig att man tycker att idrottsutbyte med Nordkorea, Kina, Saudi-Arabien m.fl. är ok, men inte Israel?

 4. Visst handlar det om judehat. Det handlar om världens enda judiska stat och dess överlevnad. De som marscherade i Malmö igår menade att judarna som enda folk i världen ska tåla attacker mot sin civilbefolkning. Men talar mycket och gärna om folkrätten och krigslagarna men säger inte ett dugg om att Hamas faktiskt gömmer sig bakom sina egna civila och medvetet har civila judar som mål. Samtidigt pratar man om israelisk rasism men nämner inte med ett ord att Hamas har judisk utrotning i sitt partiprogram. Det onyanserade hatet mot Israel handlar om judehat, om gamla idéer om juden som ondskefull, konspirerande, självisk och girig.

 5. CA: Med din argumentation går det aldrig att kritisera Israel eftersom det är ”världens enda judiska stat”. Skall man kritisera Israel måste man kritisera ”världens enda judiska stat”.

  Att man vill protesters mot Israel behöver inte handla om att man vill kritisera judar, men nu råkar majoriteten av Israel medborgare vara judar och då blir det lätt för en Erixon en Björklund eller en Malm att få kritiken att handla om judehat.

  När man bojkottade Sydafrika kom inga anklagelser om boerhat eller rasism mot vita även om det var just mot det vita Sydafrikas existens man protesterade.

 6. Visst handlar det om judehat. Det handlar om världens enda judiska stat och dess överlevnad.

  Absolut, och efter dubbeln ligger dom under med 2-1.

 7. Sossarna passar på att driva utrikespolitik via sina politiker i Malmö. En skandal, att konsekvenserna skulle bli våldsamheter är väl inte förvånnande. Frågan är om sossarna nu tar sitt ansvar för händelserna. Skulle inte tro det.

 8. Naturligtvis kan man kritisera Israel. Men om man systematiskt väljer att bortse från Hamas’ ständiga terrorattacker riktade mot civila israeler så får man finna sig i att bli betraktad som antisemit. Att exempelvis prata om skyddsbarriären runt Gaza och Västbanken som en apartheidmur utan att för en sekund ta in att den byggts för att skydda israeler från självmordsbombare är oseriöst och tyder på en etnisk partiskhet. Samma sak gäller när man piskar upp hatstämning med snack om att israellobbyn styr världen och att zionism är detsamma som nazism. Det är inte konstruktiv kritik. Det finns ingen israellobby som styr världen och zionism handlar inte om att utrota ett folk utan är enbart en nationalistisk rörelse bland andra.

  Mycket av ”israelkritiken” handlar inte alls om kritik mot Israel utan om att göra judarnas dröm om ett eget land och en tillvaro utan förtryck till något avskyvärt och omänskligt. Ständigt ges judarna skulden för allt som drabbar dem. Israelkritikernas historieskrivning är alltid till judarnas nackdel. Samtidigt finns det ingen förståelse alls för Israels betydelse för världens judar, om hur sekler av utrotningsförsök och förtryck skapat en känsla av utsatthet som bara förstärks när Israel attackeras av araber och européer.

  Bara judehatet förklarar den överdrivet hårda kritiken mot den judiska staten i kombination med stödet för organisationer och länder som helt vill utrota det judiska folket. Därmed inte sagt att alla som demonstrerade i Malmö är medvetna om detta. Precis som sverigedemokrater inte förstår att de är rasister så förstår nog inte vänstern att den är antisemitisk. Men som i alla situationer där man riskerar att landa i rasism och xenofobi bör man i sin kritik av Israel vara noga med att känna av hur budskapet tas emot. Upplever judar i Sverige och Israel att de blir attackerade på grund av etnicitet bör man kanske precisera sin kritik och ta bort de delar som kommunicerar hat och fördomar.

 9. Men om man systematiskt väljer att bortse från Hamas’ ständiga terrorattacker riktade mot civila israeler så får man finna sig i att bli betraktad som antisemit.

  Jag trodde antisemit var en person som uttryckte hat mot judar baserat på etnicitet/religion, dvs, hatet drabbar såväl Finkelstein som Sharon. Och att kritik mot staten Israel (rättvis såväl som orättvis) är just – israelkritik!

  Men med Aqurettes nya terminologi ska vi alltså kalla de personer som kritiserar Rysslands angrepp i Tjetjenien utan att samtidigt adressera övergrepp begågna av befrielserörelsen där som ”antiryskister” eller något likanande. De som kritiserar kubanska övergrepp mot opositionen utan att i samma andetag nämna USA:s blockadpolitik är ”antispanjorer” eller ”antiafrikaner”. Den som kritiserar Irans politik idag utan att ta upp västs stöd till Shahens regim är besatta av rashat – ”antiperser”.

 10. Men om man systematiskt väljer att bortse från Hamas’ ständiga terrorattacker riktade mot civila israeler så får man finna sig i att bli betraktad som antisemit.

  De är ju en helt absurd definition av antisemitism. Antisemitism är om man skall ha en någorlunda hederlig definition diskriminering och/eller rasism riktad mot judar baserat på att de är just judar.

  Att bli kallad antisemit för att man kritiserar Israels terrorattacker utan att kritisera Hamas terrorattacker är måhända trångsynt och dumt men inte rasistiskt. På samma vis skulle ju den som kritiserade regimen i Sydafrika utan att kritisera ANCs våld vara antiafrikaaner eller den som kritisera Turkiets behandling av kurder utan att kritisera PKKs våld vara antiturk eller den som kritiserar Syriens politik gentemot Libanon utan att kritisera Falangistpartiet vara antisyrier.

 11. 11 Ia

  Bra inlägg. Kunde tyvärr inte komma på något mer konstruktivt att säga.

 12. Liknelserna haltar. Konflikterna är fundamentalt olika. Hamas är inte ett nytt ANC. Konflikten i Mellanöstern handlar om den judiska statens rätt att existera.

 13. Konflikten i Mellanöstern handlar om den judiska statens rätt att existera.

  Absolut, räten att få upprätta en apartheidstat för människor tillhörande en stam som inte bott där på 100-tals år att få flytta dit. Medan de som bor där idag eller fördrevs därifrån i modern tid och inte kan få stammedlemskap ska leva som andra klassens medborgare.

 14. Bulten i Bo:
  Det har alltid bott judar i Palestina. Att många judar valde att lämna Europa för Palestina efter andra världskriget berodde på att de inte hade några hem att återvända till. Det fanns ingenstans för dem att ta vägen. Inget land i Europa ville ta emot dem. Samtidigt såg man möjligheten att återvända till det judiska hemlandet som då var under brittiskt styre och inte var en egen stat. Zionismen som tidigare mest varit en utopi för ett fåtal blev plötsligt en verklig möjlighet.

  Jag ska inte dra hela historien. Men åter igen kan jag konstatera att dina kunskapsluckor fylls med fantasier om judarnas ondskefulla avsikter med Israel.

 15. Där finns mycket att kritisera vad gäller israelisk politik – och speciellt måste man skilja mellan ”Israel” och Kadimaregeringen – som jag inte har gjort med än skällt ut. Deras flykt från Gaza utan någon som helst placering var totalt vansinnig, som Peres nyss sa, och att DET inte kommer att upprepas.

  Trots att man omedelbart såg att inget fungerade där, dagen efter det att alla judarna hade lämnat, började araberna slå sönder växthusen de hade fått. ÄNDÅ ville Olmert fortsätta att göra samma sak på Västbanken!!! Utan att tänka eller se på resultatet. De han deporterade från Gaza har fortfarande varken jobb eller bostad, tre år senare!!!

  Han var borgmästare i tie år i Jerusalem och under tiden såg han tillatt100.000 illegala araber kom dit oförhindrat -se http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=59024

  ฺBarak – Olmert var vansinnig som släpade in honom i värmen. De två har röstats som israels sämsta premiärministrar någonsin! Barak sprang från Libanon år 2000 och lämnade alla där i sticket som var beroende av Israels närvaro.Barak försökte först bli poppis på att göra sej hatad av alla nationalistiska judar på Västbanken för ett tagsedan, därefter bli det genom att böra hål i sanden i Gaza, som många beskyllde honom för, i stället för att göra det enda rätta -att besätta den smala remsan längs Egyptens gräns, så vapen inte kunde smugglas in längre.

  Dessutom förhandlar han med palestinaaraberna trots att Fatahs Stadgar fortfarande förbjuder Israels existens och anser alla judiska städer i Israel för att vara ”illegala bosättningar”. Han har lovat stoppa hatpropagandan men fortsatt och intensifierat den efter Annapolis. Ändå vill Olmert förhandla med honom………..

  Så visst finns det massor att kritisera Israels regering för!

 16. Samtidigt såg man möjligheten att återvända till det judiska hemlandet som då var under brittiskt styre och inte var en egen stat.

  Och folktomt var det också eller?

  Naturligtvis låg det på Europa att ta hand om de hemlösa judarna, precis som man fick ta hand om alla andra flyktingar i Europa efter andra världskriget. Inget som skulle ålagt judarna och araberna i Palestina att ordna upp.

  Om man skulle ha skapat en stat för judar skulle det naturligtvis varit Tyskland som skulle ha släppt till mark för det.

 17. Per: den var knappast anonym, den stank dalmas lång väg…

 18. Bulten i Bo:
  Jag vill inte spekulera utifrån olika tänk-om scenarion. Men visst, med facit i hand fanns det mycket som gick fel åren efter krigsslutet. Nu är det dock ett historiskt faktum att ingen brydde sig om judarna och att de fick ta saken i egna händer. Det var en fråga om överlevnad. En egen stat i Palestina blev räddningen efter sekler av förtryck i Europa. Men naturligtvis kunde inte européerna släppa 1500 år av judehat utan var tvungen att fortsätta. Malmödemonstrationen är bara den senaste uppvisningen i en lång kedja av antisemitiska uttryck.

 19. De senaste 8 dagarna har 28 raketer avskjutits från arabiska terrorister i Gaza mot civilbefolkningen i södra Israel – inte en not i några svenska nyheter. OK, kan ha varit någon bisats jag har missat. Sedan ”stilleståndet” mer än 100. Vad ska Israel göra åt det? Vända andra kinden till? Sorry, de har inte fler. Svenska media vägrar avsiktligt att nämna det, så de verkligen kan chocka folk när Israel tvingas att göra något åt det nästa gång.

  På tal om det ha israelisk TV idag varit full av debatter om det miserabla tillståndet i Sverige, hur det har blivit det mest antisemitiska landet i Europa. Den förre israeliska ambassadören i Sverige berättade också länge och väl om hur vänstermaffian har tagit över landet, hur vänstermedia blockerar alla fakta, som jag nämnde ovan, utom där man kan anklaga Israel för något. Jag fick telefonsamtal där nerifrån för en stund sedan, så svenskarna i Israel planerar att börja använda t-shirts med ”I am NOT from Sweden!” För något decennium sedan var de fortfarande stolta över att säja att de var från Sverige.

  Hur mänga människor det fanns i det Heliga landet för 150 år sedan, den mest kända skildringen är Mark Twains ”Innocents Abroad” som du kan läsa på
  http://etext.virginia.edu/railton/innocent/iahompag.html
  En svensk som tog båten från Stockholm till Kairo, kamel genom Sinai etc. kan du läsa på
  http://israelisverige.no-ip.info/Referensmaterial/Egypten_Sinai_Palestina_1859-60.pdf

  En brittisk karta i hög upplösning, också från samma tid kan du se på http://amudanan.co.il/ Gör så här, när du ser den hebreiska sidan, uppe till höger har du en meny med 8 ingångar, den andra från höger säjer ‘mapah’ (men på utrikiska), klicka och du har tre att välja på, bl.a. denna gamla. från 1880. Där kan du i princip räkna husen i de små byarna. Och se all plats utan hus! En artikel om kartan finns på
  http://www.zeevgalili.com/english/?p=57

 20. 20 Alex

  Den svenska högern är ju så intellektuellt förfallen att de inte kan ta en seriös diskussion om NÅGON politisk fråga ö.h.t. Det finns inget tänkande på högerkanten i svensk politik (vänstern är visserligen inte så bra heller), bara demagogi och provokationer. Men de kontrollerar ju näst intill all media och kan flytta uppmärksamheten och debatten dit de behagar, därför får vi ständigt massa ointressanta pseudodiskussioner medan de stora och viktiga frågorna strategiskt undviks att diskuteras.

  Ralph: Gaza är ett väldigt fattigt och utsatt område, en och en halv miljon människor lever där, alla dör har någon nära som dödats, nio av tio är civila, åtta av tio är flyktingar, sju av tio har inte tillgång till elektricitet, sex av tio lever under den globala fattigdomsgränsen och fem av tio är barn. Israel å andra sidan är en stabil borgerlig demokrati, de har en mycket stark och utvecklad ekonomi och världens kanske bäst tränade och utrustade militärmakt. Det är inga jämbördiga förhållanden, palestinierna har inte samma ansvar som Israel i det läget, speciellt inte då det faktiskt är Israel som ockuperar palestinskt territorium. Israel skulle förmodligen kunna skapa fred i området, om man bara hade mod nog att stå upp mot sina inhemska extremister och göra väl behövliga uppoffringar. Men man gör inte detta, istället låter man sig gång på gång provoceras och svarar med bomber och soldater, vilket enbart förvärrar situationen.

  Palestinierna är inga monster, de är uppvuxna med krig och skräck, det är klart som fan att de är otroligt krigströtta. De allra flesta vill ingenting annat än att få ett slut på kriget, men inte till vilka villkor som helst. Fred är ingenting värt om man fortfarande lever som slavar, utan frihet, utan en skälig levnadsstandard, utan mänskliga rättigheter. Israel inbillar sig att om de släpper stryptaget om palestinierna och istället räcker ut en hjälpande hand och visar vilja att lösa situationen för alla, så kommer palestinierna svara med att i hemlighet förbereda sig på att krossa Israel och fördriva judarna. Men det tror jag inte en sekund på, och om man nu tror på det så har man redan förlorat för då kan det omöjligen finnas en lösning – förutom en slutgiltlig sådan.

  En lösning är möjlig. Men Israel måste som starkaste parten visa att de litar på Palestinierna och att de är beredda att göra vad de kan för att hjälpa dem ur situationen. Om Israel visar detta så kommer de ultraradikala anti-israeliska krafterna i Palestina att marginaliseras och utdefinieras: Alla palestinier är beredda att stödja väpnad kamp för frihet och rättigheter, men ytterst få är beredda på något sådant enbart för att kunna fördriva alla judar från palestina…

 21. Alex: Jag kom på en fantastisk lösning: om araberna i Gaza slutar importera vapen så får de plötsligt över en massa pengar för välfärd!

  Alla israeler utom en har lämnat Gaza, och gjort gränsen till en internationell gräns. De gav araberna där alla tänkbara fördelar, växthusen, löfte om flygplats, expanderad hamn etc etc – och sen röstade de på Hamas, vars grundlag endast går ut på en sak – folkmord av alla judar! Läs själv.

  Vad tycker du Israel ska göra? Behandla dem som odrägliga barnrumpor eller som vuxna som menar vad de säger? Ska de aldrig någonsin växa upp? Ungefär som om Tyskland skulle få Marshallhjälp i all framtid efter att de fick det under ett kort uppbyggnadsskede? Araberna i Gaza vägrar att bygga upp något, och drömmer om att också bli herrar över Västbanken och förstöra den på samma sätt och sätta upp raketramper.

  Varför krävs inte ett dugg från palestinaaraberna??? Abbas följer fortfarande Fatahs Carter, slå upp vad den säger! Han vick 50 MILJARDER för ett drygt år sen, vad har hänt med den enorma summan? Varför tror han på Marshallhjälp livet ut?

  Israel behöver faktiskt sin styrka försej själv med bortåt en halv miljard muslimer i närheten, som alla hetsas att hata Israel.

  Studera lite hur palestinaaraberna i Gaza och på Västbanken kunde marschera ut och in i Israel ungefär som de ville, arbeta där – tills de själva satte igång andra Intifadan år 2000, kolla hur de arabiska mördarna fick kål på allt fler judar på
  http://www.mfa.gov.il/mfa/terrorism-%20obstacle%20to%20peace/palestinian%20terror%20since%202000/

 22. Att vilja stoppa matchen behöver naturligvis inte vara antisemitism. Men min fråga är varför just Israel, och bara Israel hela tiden väljs ut till bojkott och dyligt.

  Tror du själv Alex för ett ögonblick att samma enagagemang och krav hade framkommit om Sverige vunnit mot Israel och därmed hade fått spela mot Ryssland i maj i Göteborg? Alltså det Ryssland vars krig i Tjetjenien orsakat otroligt många fler civila förluster, vars krigföring varit totalt hänsynslös mot civila (gronsyj är ju idag helt utplånat) och vars förtryck på tjetjenierna innebär att militäern kan mörda, kidnappa, tortera, våldta, utan minsta ingrepp från någon rättsstat.
  Alltså varför väljs jordens enda judiska statsbildning hela tiden ut som det land som skall bojkottas?

 23. Jag tror att det har att göra med att det inte bor just några tjetjener i Sverige plus att Ryssland är så in i helvete stort att det känns som ”andra sidan världen” fast det egentligen inte är det. Så förbannat långt bort är det inte.

  Men helt rätt, Ryssland är lika kapitalistiskt och imperialistiskt som någonsin Israel, det stämmer att det borde protesteras lika mycket.


 1. 1 Hur demonstrationen i Malmö egentligen var | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: