En palestinsk president utan mandat på besök i Sverige

02Mar09

En man vid namn Abu Mazen (också kallad Mahmoud Abbas) har varit på besök i Stockholm. Han har träffat bl a Carl Bildt, Mona Sahlin, kungen och Fredrik Reinfeldt. Genomgående kallas Abu Mazen för ”palestiniernas president” och det var han också fram till 9 januari 2009.

Problemet är att Abu Mazens mandat som president för den palestinska myndigheten gick ut 9 januari 2009 och då valde Abu Mazen självsvådligt att förlänga det ett år. Enligt den palestinska konstitutionen skulle egentligen parlamentets talman Abdel Aziz Duwaik tagit över Abu Mazens uppgifter. Eftersom denne sedan sommaren 2006 sitter i israeliskt fängelse borde hans ersättare Ahmad Bahar istället tagit över. Men det brydde sig Abu Mazen inte om.

Alltså är det en ”palestinsk president” utan mandat som besöker Sverige. Eftersom Hamas är paria hos alla västerländska regeringar väljer de hellre att tala med en president som egentligen inte borde varit president än ett parti som valts i demokratiska val. Så mycket bryr sig de västerländska demokratierna om demokratin i Palestina.

Det intressanta är hur snabbt perspektiven kan skifta. För inte så många år sedan klassades PLO som en terroristorganisation (och gör det fortfarande av vissa). Men nu kan t ex Anders på dibbuk.se skriva ”moderata PLO” i kontrast till terrorstämplade Hamas. Jag lovar att han inte skrivit så för tjugo år sedan, men sedan dess har PLO varit inblandade i ett antal fredsprocesser (alla misslyckade men ändock).

Ska det bli en permanent lösning på palestinakonflikten måste omvärlden tala också med Hamas, hur illa man än tycker om deras politik. Ingenting säger att Anders på Dibbuk om femton år inte skriver om ”moderata Hamas”. Men för att det skall ske måste Hamas inkluderas i fredsprocessen.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


One Response to “En palestinsk president utan mandat på besök i Sverige”

 1. Tack för omnämningen =)

  Med ”moderata PLO” avsåg jag i första hand ‘moderata, relativt Hamas.
  Du har helt rätt i att saker förändras.

  Vi har säkert helt olika svar på varför PLO i vissa avseenden förändrats. Men palestinsk nationalism i sekulär tappning hade redan från början förutsättningar att inkludera fredlig samexistens med en judisk stat.

  En islamistisk rörelse som Hamas har inte samma utgångsläge, för att uttrycka det milt.

  /Anders


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: