19 miljarder är ingen jättesumma – bidragsfusk är ovanligt i Sverige

23Feb09

19 miljarder kronor (19 000 000 000) låter ju som hysteriskt mycket pengar. Och det är så klart hysteriskt mycket pengar, om man inte ställer det i relation vad det handlar om.

Det är Försäkringskassan som uppskattat hur mycket de betalar ut felaktigt varje år och kommer då fram till summan 19 miljarder. Av dessa 19 miljarder är två tredjedelar slarv från antingen Försäkringskassan eller den bidragssökande. En tredjedel (alltså ungefär 6 miljarder) uppskattas vara medvetet fusk.

Varje år betalar Försäkringskassan ut 435 miljarder kronor i olika typer av bidrag. Av dessa 435 miljarder är alltså 6 miljarder medvetet fusk. Det blir alltså 1,3%. Inte ens en och en halv procent av de utbelade bidragen är alltså fuskpengar. Då är det ganska fånigt att gapa om ”den största förskingringen i Sveriges historia” eller att Svensson ”blåser samhället på fantasisummor”.

Ställ också pengarna (6 miljarder) som försäkringstagare lurar till sig varje år i relation till hur mycket pengar (66 miljarder) svartjobben kostar staten. Fusket med bidrag från försäkringskassan är alltså bara en tiondel av vad svartjobben kostar staten.

Visserligen är fusk aldrig bra och de pengar som betalas ut felaktigt skulle så klart kunnat användas till bättre ändamål, men (som konstaterats åtskilliga gånger) att fuska avsiktligt med bidrag är i Sverige ganska ovanligt. Så med Erik Bergs ord:

Sluta skjuta mygg och sila kameler.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “19 miljarder är ingen jättesumma – bidragsfusk är ovanligt i Sverige”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: