Nej, det är fortfarande inte Atlantis på Google Ocean

21Feb09

Det är tydligen inte bara Aftonbladet som snor artiklar från brittisk slaskpress. Både DN och SvD gör en story på att flygingenjören Bernie Bamford hittat några streck i programmet Google Earth. Streck som sedan tolkats som den påhittade staden Atlantis.

atlantis

Och visst går det att hitta kul saker med Google Earth. Men linjerna som kan ses i Google Earth är fortfarande inte Atlantis (eftersom Atlantis är en fiktion). Linjerna som syns är bara resultatet av insamlingen av data. De reflekterar båtarnas väg, vilket flera brittiska tidningar skrev redan igår:

The lines reflect the path of the boat as it gathers the data. The fact that there are blank spots between each of these lines is a sign of how little we really know about the world’s oceans

Det är synd att även påstått seriösa tidningar som DN och SvD hänger på slakspressen i sådana här tramsiga spekulationsjournalistik.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


13 Responses to “Nej, det är fortfarande inte Atlantis på Google Ocean”

 1. 1 William

  Det är väldigt lätt att säga. Ja/nej, så här är det. Du häver ut dig att Atlantis är en fiktion bara så där utan några vidare källor. Det kan mycket väl vara så att det där inte är Atlantis, själv tror jag inte det. Men det gäller fortfarande bara en liten rolig historia man ser när man surfar in på SvD t ex. Du kan ju starta upp en tidning som endast tar upp ”smarta saker”. Döp den till Tråkigaste tidningen i världen.

 2. Jag länkar till din blogg i ett av mina inlägg. Hoppas det är ok. 🙂

 3. William: Det är inte Atlantis av den enkla anledningen att Atlantlis är en litterär fiktion.

 4. 4 Anubis

  Hävda att bibeln är fiktion och spring. (Ja, inte för min skull men jag är säker på att någon blir irriterad)

  Skämt åsido – jag säger varken det ena eller det andra – det ENDA som är helt säkert är att vi inte KAN veta. Därför framstår dina ”sanningar” som aningen oseriösa. Naturligtvis har du rätt att tro vad du vill, det känns bara olyckligt att du väljer att framställa dina åsikter som att de vore allmängiltiga och vetenskapligt belagda.

 5. Sanningen är att Atlantis inte funnits eftersom det är ett litterärt påhitt. Det är ungefär lika sannolikt som att forskare skulle hitta rester av Fylke eller Lothlorien.

 6. 6 Anubis

  Ja, skillnaden är väl att det är uppenbart för alla att Fylke och Lothlorien är fiktiva platser, medan det finns en mängd vetenskapliga teorier om, och åtskillig forskning som ägnats åt, var Atlantis skulle ha varit beläget.

  Det har med önskvärd tydlighet framgått att DU tror att det är ett ”litterärt påhitt”, men det betyder ju för den sakens skull, lika lite nu som tidigare, inte att det skulle vara någon objektiv sanning. Att du sen ändå fortsätter att lägga fram din åsikt på det sättet är nog något som i det långa loppet indirekt är mer besvärande för dig själv än för någon annan.

 7. 7 kenny_lex

  William: ”Du häver ut dig att Atlantis är en fiktion bara så där utan några vidare källor”.

  Man kan inte hänvisa till källor om nått inte finns, man kan inte bevisa att Gud eller Atlantis ‘inte’ finns då man inte kan bevisa en icke-existens. Det är upp till de som hävdar att Atlantis finns eller har funnits att lägga fram bevis, det är så vetenskapen fungerar.

  Vi hävdar bara att Atlantis enbart har funnits i en filosofisk skrift och att Atlantis bör jämställas med Utopia.

 8. 8 norah4you

  Det bilden visar ÄR INTE data insamlade via båtars färdväg!
  Vem som helst som lärt sig lite bildanalys kan förstå det för båtar går inte raka vägar över ett visst område av havet!

  Vad det är, det är en annan fråga.

  Så till frågan om Atlantis funnits. Den är lite mer komplicerad att svara på. Om det bara varit så att det varit en ö beskriven i en filosofisk skrift, så hade det varit enklare. MEN att det funnits en ö, eller landområde väster om det vi nu kallar Kanarieöarna finns angivet på många fler ställen. Det som är intressant är att under viss metall förekommer mer på t.ex. de brittiska öarna under period föregående den då skriften skrevs. Atlantis? Kanske amerika.

 9. Atlantis är inte en fiktion. Våran verklighet är en fiktion.

 10. 10 mariekawaii

  hahah 😀

 11. 11 mariekawaii

  hahah 😀 fräckt

 12. Wow, that’s what I waas exploring for, what a material!
  present here at tbis website, thanks admin of thiss website.


 1. 1 http://www.w-s-j.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: