Högt uppsatt moderat vill förbjuda Karl Marx på universitetet

21Feb09

Karl Marxs idéer kan man tycka vad man vill om, men han är odiskutabelt en av historiens mest betydelsefulla filosofer. Hans idéer har bärkraft inom nationalekononi, religionsvetenskap, statsvetenskap, sociologi och många andra discipliner. Därför är det inte alls konstigt att Malmö högskola ska genomföra en kurs i marxistisk teori.

Dock anser en högt uppsatt ungmoderat – André Assarsson – att sådana här idéer inte hör hemma på en svensk högskola. I Studio Ett i P1 kritiserar han Malmö högskola hårt och menar att eftersom Karl Marz bär ”ansvar” för ”massmord” i Ukraina kan man inte ha en kurs i marxistisk teori. Men som Röda Raketer skriver:

Om vi skulle utesluta högskolestudier av alla filosofer, vars idéer i vissa fall fått negativa konsekvenser, så skulle högskolornas idéhistoriska studier få krympas rejält. De teologiska fakulteterna skulle få utesluta Jesus ur kursplanen. Tänk på inkvisitionen!

Det allra mest oroande är hur en högt uppsatt moderat så här uppenbart vill inskränka den akademiska friheten. Vilka kurser och vilka filosofer som skall läsas skall styras av politiska och ideologiska hänsyn. Återigen med Röda raketers ord:

Och vilka tänkare kan måhända ha inspirerat en sådan hållning?

Uppdatering: Läs också Alliansfritt Sveriges uppräkning av filosofer som inte borde få förekomma på svenska universitet.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


4 Responses to “Högt uppsatt moderat vill förbjuda Karl Marx på universitetet”

  1. 1 Apse

    Det finns ju marxism på många av våra lärosäten
    i form av ”Genusvetenskap” (feminism, queer etc).

    Det tycker jag är mer skrämmande.

  2. Aspe: Hur är queerteori marxism?

  3. Maxelson: Jag tror Apse menar att det är förknippat med vänstern. För det är ju ganska enkelt att fatta att det finns väldigt många inriktningar inom feminismen och att marxistisk/socialistisk feminism inte har så värst mycket att göra med queerfeminism och/eller liberal feminism.


  1. 1 Debatten P1 Studio Ett «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: