”Skräckens dag” – om skogsbränderna runt Melbourne

12Feb09

Visserligen har skogsbränderna runt Melbourne på de svenska tidningarnas sidor flyttats från förstasidan, men det brinner fortfarande i stor omfattning och antalet döda stiger hela tiden.

Därför kommer här en reflektion från min syster Linnea som är bosatt i Melbourne sedan nästan fyra år.

——————————————————————

Skräckens dag

Den kallas ”Skräckens dag” – lördagen den 7 februari – den varmaste dagen någonsin i Melbourne, staden som varit mitt och Adams hem i snart 4 år. Temperaturen nådde 46.4 grader och det i sig är extremt. Men den extremt höga temperaturen tillsammans med extrem vind visade sig bli en dödlig förening.

Antalet döda i de värsta skogsbränderna i Australiens historia, är i skrivandets stund 181, men vi vet alla att detta kommer stiga, kanske till 200 kanske till 300. Det är sa manga människor att det ar ogreppbart, det går inte att förstå hur man än försöker.

För bara ett par månader sedan var vi och besökte en pittoresk liten stad som heter Marysville och som ligger någon timme utanför Melbourne. Staden finns inte längre! Den är fullständigt utplånad tillsammans med många av de människor som bodde där. Och likadant är det med Kinglake och många andra städer på landsbygden. Hur ska man kunna förstå en sådan sak?

The Age

Eftersom vi också var i Thailand under tsunamikatastrofen väcks många undanträngda känslor till liv när man nu återigen ar så nära en katastrof. Det är känslor av hopplöshet men även känslor av skuld. Skuldkänslor för att vi kan gå runt har i Melbourne som om inget hade hänt. Precis som vi gjorde i Bangkok efter tsunamin. Skuldkänslor för att vi kan stänga av TV:n och glömma vad som händer för en stund. Skuldkänslor for att livet går vidare för oss. Men hur ska dessa människor någonsin kunna glömma. De har förlorat sina nära och kära, de har förlorat allt de äger, staden de bodde i finns inte längre. Hur ska de någonsin kunna gå vidare?

/Linnea Axelsson

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “”Skräckens dag” – om skogsbränderna runt Melbourne”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: