Vad har Darwin med ”jordens uppkomst” att göra?

11Feb09

Jag är ingen naturvetare och kan egentligen ganska lite om Charles Darwins teorier (som bl a presenterades i Om arternas uppkomst). Men så mycket vet jag att Ella Bohlin snubblar till det ordentligt när hon i en replik till Christer Sturmark skriver:

Darwins teori om jordens uppkomst kommer, om inget oförutsett inträffar, även fortsättningsvis att ha en dominerande ställning i biologiundervisningen kring jordens uppkomst. Jag har inga som helst planer på att ändra detta. [min kursivering]

Om du ska kandidera till Europaparlamentet, Ella Bohlin, så borde du kanske veta att Charles Darwins inriktning inte var att förklara jordens uppkomst utan arternas uppkomst. Det är viss skillnad. Dessutom är det inte arternas uppkomst biologin sysslar med idag. Eric Wadenius förklarar:

Darwins teori om jordens uppkomst? För att försäkra oss läsare om att det inte bara var ett misstag ifrån Ellas sida så skriver hon ”jordens uppkomst” en gång till i samma mening. En gång är ingen gång, två gånger är… som ordspråket lyder. Detta kan inte ursäktas som enbart en felskrivning då dagens evolutionsteori inte har någonting med ”uppkomster” att göra, utan med ”förändringar över tid”. Jordens uppkomst sysslar astronomer och astrofysiker med, livets uppkomst sysslar biokemister mf med, ”arternas uppkomst” (en del av felöversättningen till svenska av titeln till på Darwins bok) är en idé som inte längre underhålls inom modern biologi på samma sätt som vid Darwins tid och har därför inget med dagens undervisning i ämnet att göra.

Kaliber och Anders B Westin har också märkt Bohlins snedsteg.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Vad har Darwin med ”jordens uppkomst” att göra?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: