Skogsbränderna i Australien är fortfarande inte i Queensland

09Feb09

Igår lyckades Aftonbladet totalt missuppfatta var bränderna i Australien egentligen rasar. Reporterna påstod att även den nordöstra delstaten Queensland var drabbade. Nu har de i alla fall ändrat.

Dock fortsätter den felaktiga informationen om bränderna i Australien att florera på en rad kartor och grafiker. I kvällens rapport (1:31 in i sändningen) visades följande grafik:

skogsbränder i Australien (Rapports 18-sändning)

Kartan tycks visa att det brinner som allra kraftigast i Queensland (nordöstra Australien) och en del i Western Australia och Victoria. Saken är dock den att det inte alls brinner i Queensland, inte heller i Western Australia. Queensland är förvisso drabbat av kraftiga översvämningar, men inga bränder. Det är enbart Victoria (och i mindre utsträckning New South Wales) som drabbats av de kraftigaste bränderna i Australiens historia.

En liknande grafik fanns i dagens Borås Tidning (inte på webben) och eftersom det var en TT-artikel gissar jag att fler tidingar använt den felaktiga grafiken. Skapare av grafiken tycks vara Svenska Grafikbyrån. Svenska Grafikbyrån har mycket riktigt gjort en del kartor och förklarande texter om skogsbränder i Australien. Tyvärr verkar de allra flesta vara helt galet fel och en del blir fel när de används i fel sammanhang.

Så här ser ett exempel ut:

vildmarksbränder i australien

Det är alltså samma typ av felaktigt utsatta brandhärdar över hela östkusten. Nu står det iofs ingenting om att just den här kartan visar skogsbränderna just nu, men satte som grafik att illustrera just de pågående skogsbränderna ger kartan lätt det intrycket.

Förvisso är de felaktiga kartorna en småsak att hänga upp sig på när en sådan här katastrof (kallat massmord av Australiens premiärminister) inträffat. Men felaktig information under en pågående katastrof skapar osäkerhet och oro hos personer med anhöriga i området. Därför är det så viktigt att information som förmedlas är korrekt. Och det är den inte i de kartor som bl a Rapport använder.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


One Response to “Skogsbränderna i Australien är fortfarande inte i Queensland”

 1. 1 Maria i Oz

  Hej!
  Som svensk boende i Melbourne sedan 4 ar tillbaka fann jag det aningen tragikomiskt att kartorna visar felaktiga omraden for arets brander. Omradena norr om Brisbane ar mycket riktigt oversvamningsomraden.
  Det har visar kanske pa att svenskar inte riktigt har sadan koll pa sin omvarld som de garna tror. Australien ar ju ocksa nagot storre an vad de flesta ens kan tanka sig.
  Har mott manga svenskar som tror att Australien och Tasmanien ar tva skilda lander…

  Tack for din rapportering!

  Maria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: