Sydsvenskans användning av TPB är bra men inte revolutionerande

07Feb09

Sydsvenskan kommer i helgen att ha en specialbilaga om upphovsrätt och fildelning. En betaversion av bilagan har gjorts tillgänglig via torrenttrackern The Pirate Bay.

Tilltaget har bl a kallats ”inovativt”, ”smart och oväntat”, ”intressant” och ”strålande”. Och jag kan bara instämma. Att göra digitalt material tillgängligt via en torrenttracker istället för ett centralt digitalt arkiv är bra både för användarna och Sydsvenskan själva.

Men som Yo Mstuff påpekar är det hela inget som man egentligen borde höja på ögonbrynen åt, utan istället tänka på:

hur absurt det är att torrent-tekniken i stort sett är helt outnyttjad av upphovsmännen själva. För att sprida text är det lite omständigt, men borde inte t ex SVT eller Svenska Filminstitutet kunna utnyttja tekniken för att göra sina arkiv tillgängliga i högupplöst format. Tänk vilken kulturgärning, till minimala kostnader!

För det som Sydsvenskan gör är att de använder den teknik (BitTorrent) som för tillfället är bäst lämpad när en digital fil skall göras tillgänglig för en större publik. Istället för att filen skall ligga på Sydsvenskans webb och alla läsare där hämtar hem filen så använder Sydsvenskan (via trackern TPB) läsarnas bandbredd. Sydsvenskan har alltså inte ”inlett samarbete” med TPB. De använder en tjänst som TPB tillhandahåller. Varje person som laddar hem filen gör den alltså tillgänglig för andra.

För nedladdningshastigheten spelar det kanske ingen större roll just i det här fallet eftersom filen bara är 1,2 MB stor. Men om det handlar om filer som är tio eller hundra gånger så stora så är BitTorrent självklart att föredra. Det som också talar till BitTorrents fördel är att det är decentraliserat. Även om Sydsvenskans webb går ner (strömavbrott eller liknande) finns det ett hundratal användare som fortsätter att göra filen tillgänglig.

Bilagan är för övrigt läsvärd.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


One Response to “Sydsvenskans användning av TPB är bra men inte revolutionerande”


  1. 1 Anna Troberg » Good news everyone! You CAN be like Xena!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: