Nej, Koranen vill inte förinta alla judar

28Jan09

Bloggen Fred i Mellanöstern hävdar i en rubrik att en vers i Koranen lyder:

Judarna [är] dömda till förintelse redan innan det fanns några judar.

Det är den sjuttonde suran – Al-Isra eller Den nattliga resan – som diskuteras. Suran handlar om Muhammedes nattliga resa från Mecka till Jerusalem och de verser som handlar om israeliterna är vers 2-8 och vers 101-104. Därför brukar suran ibland kallas ”Israels barn” (Banu Israil), men de flesta använder titel Al-Isra.

Dock står det – tvärtemot vad Fred i Mellanöstern hävdar – ingenting i suran om att alla judar skall förintas. Det som möjligtvis kan tolkas så är vers 16:

Men när Vi har beslutat låta ett folk gå under, varnar Vi dem i deras mitt som lever för nöjen och njutningar, och (om) de ändå (fortsätter) att trotsa Oss faller den ofrånkomliga domen över dem och Vi förintar dem alla.

Men den versen handlar inte om judar eller israeliter. Det är de som lever i lyx och överflöd och dyrkar Mammon istället för Gud som åsyftas.

Fred i Mellanöstern ljuger. Koranen säger ingenting om att judarna skall förintas. Det är istället den palestinske mullan Muhsen Abu ‘Ita som uttrycker sig i dessa termer. En religiös ledare alltså. Inte en religiös skrift. Det är viss skillnad.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


15 Responses to “Nej, Koranen vill inte förinta alla judar”

 1. ”Nej, Koranen vill inte förinta alla judar”, det hoppas jag och vet att judendom och islam under alla århundraden har haft en bra relation med varandra.
  ”Men när Vi har beslutat låta ett folk gå under, varnar Vi dem i deras mitt som lever för nöjen och njutningar, och (om) de ändå (fortsätter) att trotsa Oss faller den ofrånkomliga domen över dem och Vi förintar dem alla.” Men man får väl undra!

 2. Fred i Mellanöstern är en ren pajasblogg, som ägnar sig åt att sprida lögner och falsarier.

  Hur man på något sätt kan tro att detta skulle gynna staten israel är fullständigt obegripligt.

 3. Det beror lite på tolkning. Ett av koranens huvudbudskap, som löper som en röd tråd genom hela boken, är att judarna genom Moses tog emot Guds bok, Toran, på Sinaiberget men att de genom åren har avvikit från den rätt läran genom sin tolkningstradition och responsalitteratur. Judarna har därmed svikit Abraham och Moses Gud, vilket Gud nu rättar till genom ett andra försök att diktera en text som ska vara lag för de rättrogna.

  I muslimskt tänkande är ödestron viktig. Gud vet allt, vilket inbegriper allt som ska ske över alla tider. När Moses fick Toran visste Gud således att judarna skulle misslyckas och det var förutbestämt att de skulle gå under, antingen bokstavligen genom utrotning eller genom att de ansluter sig till islam. Judendomen ska hursomhelst försvinna, och utan judendom inga judar.

  Så bloggaren bakom Fred i Mellanöstern har rätt även om han möjligen tolkar det fel.

  Stjopa har för övrigt både rätt och fel han också. Sant är att judar levt tämligen fredade i muslimska länder under lång tid. Detta har att göra med den muslimska uppfattningen om ”bokens folk”, vilket innebär att man kan acceptera de tidigare uttolkarna av Guds vilja, d.v.s. judar och kristna. Men detta gäller bara under förutsättning att de följer muslimsk lag. Judar i Iran är exempelvis tvungna att bära de kläder som islam påbjuder, trots att de inte är muslimer. Man kan säga att islams tolerans är lite som manschauvinistens acceptens för kvinnor och ”kvinnogöra”: det är OK så länge de inte ”tar sig ton”.

 4. Aqurette, det där var nog det mest fantasifullt korkade jag läst på länge. Det måste betyda att du tycker att alla religioner vill utrota judarna? Kristendomen vill att alla ska bli kristna, inga judar. Hinduismen vill att alla ska bli hinduer, inga judar. Etc.

  Ren koko-logik från din sida och lika korkat som ”FiM”-bloggaren. Fast islamofobi är ju vanligt numera.

 5. *Suck*

  Jag orkar inte diskutera med Hampus Eckerman av skäl som torde vara uppenbara.

  Men för er andra kan tillstå att han har en poäng i att kristendomen vill utrota judendomen. Ett exempel på detta såg vi i påvens långfredagsbön förra årets. Där bad han Gud om hjälp att förmå judarna att acceptera Jesus och överge sina irrläror.

  Den kristna kyrkan har gjort mycket för att skada judar genom århundradena. Exempelvis drev man judarna ur Spanien 1492 och applåderade Hitler på 1930-talet när han lovade en slutgiltig lösning på judefrågan. Skillnaden i nuläget är dock den att kristna inte aktivt uppmanar till mord på judar av teologiska skäl. Istället stödjer man ofta zionismen i syfte att samla judarna i det heliga landet och på så sätt förbereda Messias återkomst. En ”bortglömd” del i den kristna zionismen är dock att de sista judarna på den yttersta dagens ska gå under.

  En annan viktig skillnad mellan kristen och muslimsk antisemitism är att den senare alltså menar sig bygga på en nya diktamen från Gud, alltså en helt ny gudomlig bok som helt ersätter den gamla Toran. Berättelsen om hur Muhammed tog emot koranen är nästan identisk med berättelsen om hur Moses tog emot Toran. Det kristna evangeliet har visserligen behandlats som Guds ord av somliga, men jag känner inte till någon teolog som hävdar att Nya Testamentet är Guds verk.

 6. Jaha och, Aqurette?

  Det finns mycket som gjorts i religionens, vetenskapens och ideologiers namn under århundradenas lopp. Bra eller dåligt.
  Man kan naturligtvis med några väl valda exempel ”bevisa” precis vad som helst – vilket du illustrerar ypperligt.

  För övrigt, den typen av kristendom du beskriver är marginell, Livets Ord, Kristdemokraterna och frikyrkliga grupperingar.

  Sedan skulla jag av ren nyfikenhet vilja se på några exempel ”där kristna aktivt uppmanar till mord på judar av teologiska skäl”

 7. Ja, självklart är skälen uppenbara. Du har inga argument. Märkliga hopp 500 år tillbaka i tiden gör bara förvirrelsen än mer total. Vad tusan detta har det minsta att göra med vad som står i koranen om utrotning?

  Snacka om att desperat försöka byta ämne och syssla med rent ordbajseri.

 8. Och bara påståendet att påven skulle vilja *utrota* judar genom att försöka omvända dem. Rena tokstolleriet, lika korkat som att påstå att jag som ateist skulel bli utrotad om jag blev kristen (”gud förbjude”).

 9. Guardian & Hampus:
  Ni har era agendor och vill/kan inte förstå vad jag skriver. För oss som sysslar med religionsvetenskap och filosofi är välvillighetsprincipen viktig. Om någon på förhand har bestämt sig för att tolka den andre maximalt ofördelaktig så bli diskussionen meningslös.

 10. 10 Dan

  test

 11. 11 Dan

  Tycker detta var ett tanklöst inlägg. Du hävdar att FiMs har fel, men säger lustigt nog ingenting om mullan, som är den vars tolkning FiM använt sig av. Hade du varit schysst hade du snarare beklagat dig över att mullans felaktiga tolkning leder till att FiMs argument blir felaktiga. Men då hade du ju dessutom fått ta konsekvensen att erkänna att muslimernas heliga krig mot judar och västvärlden är ett resultat av feltolkningar. Det passar nog inte riktigt din profil tror jag.

  Det är ju faktiskt mer korrekt av FiM att förlita sig på en mullas tolkning än sin egen och dessutom retoriskt korrekt att använda motpartens egna ord emot honom.

  Att du sedan försöker dig på att göra en egen och objektiv(?) tolkning är föga insiktsfullt. Är du en mer skriftlärd muslimsk mulla med högre dignitet än Muhsen Abu Ita? Att göra en sådan objektiv tolkning är lika meningsfullt som ett blankt papper och att anföra densamma som ett tillförlitligt argument högst banalt. Det måste du inse. Att referera till sig själv är inte ett starkt kort.

  Din tvist är i detta fall inte med FiM, utan med mullan.

  PS1. Hampus, du debatterar lika väl som John Cleese i Argument Clinic-sketchen
  PS2. Vilka är begränsningarna för att posta inlägg?

 12. 12 Jay X

  ISLAM WILL DOMINATE THE WORLD !!!
  PREPARE FOR THAT !!

 13. Ursäkta? Du säger själv att det står; Judarna [är] dömda till förintelse redan innan det fanns några judar.
  Alltså står det att judarna kommer att förintas, dvs. att dom som inte är judar kommer att förinta judarna.

  Men när Vi har beslutat låta ett folk gå under, varnar Vi dem i deras mitt som lever för nöjen och njutningar, och (om) de ändå (fortsätter) att trotsa Oss faller den ofrånkomliga domen över dem och Vi förintar dem alla.
  Jag har inte läst koranen, men om det står efteråt så säger dom ju att dom har beslutat att judarna ska gå under, samt att dom ska utrota alla som lever för (staten,babylon, mammon)..

  Ursäkta men hur kan du tycka att det är rätt att döda någon, även om dom beter sig fel?

  • Jag såg nu att du sa att han sa det, jag har inte läst koranen men jag har hört att det står att man inte får vara vänner med vare sig kristna lr judar. Och att det står att om du tar en kvinna till ditt land får hon inte lämna det ifall om du inte vill att hon ska lämna det…

 14. Christopher, det står i bibeln att Jesus är den enda vägen till Gud och att det ska komma massor av olika religioner men att dom alla är falska. Dvs. Gud kan inte ha kommit och sagt att nu kommer jag med nya regler så ni ska följa Koranen istället?!
  Som du själv säger, Gud vet allt som har hänt och kommer att hända.

  Kristna är inte emot judarna, judarna är Guds folk även i nya testamentet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: