Att använda Förintelsen som jämförelse i Palestinakonflikten

28Jan09

Så fort någon antyder en jämförelse mellan nazisternas folkmord på judar och Israels behandling av palestinier kommer alltid en lång rad debattörer och hävdar (med all rätt) att sådana jämförelser är osmakliga och ohistoriska.

Tyvärr finns samma tendens hos de mer fanatiska Israelvännerna. Idag skriver t ex bloggen Mxp:

Efter Gazakriget vill Per Gahrton och vänstern Endlösung /../ Enstatslösningens förespåkare med Hamas och Muslimska Brödraskapet – där Gahrton sitter på främsta raden – tillsammans med Hizbollah och Iran har en lösning. Den stavas ,,Endlösung”; på svenska ‘folkmord’.

I en kommentar hos Erik Svansbo påstår lubbe ferryson om Bulten i Bo (eftersom den senare förespråkar en enstatslösning i Palestina):

Medan Qurei foresprakar apartheid, foredrar dr. Bult “Endlösung der Judenfrage”.

Samma jämförelse gör LP i en diskussion om Hamas:

Jag tror man skall se lockelsen till islamofascismen precis som då det gäller lockelsen till andra primitiva och förment definitiva ”endlösungs”.

För er som inte vet är Endlösung det tyska ordet för nazisternas planer att genomföra ett folkmord på all Europas judar – alltså det som utmynnade i Förintelsen.

Vidare har vi alla de bloggare som jämfört dagens antisemitism i Sverige med situationen i Tyskland på 30-talet. Mischpokiska nyheter skriver om “pogromstämningen i Malmö”. Folkpartisten Mathias Sundin skriver att man kan undra “om vi lever i en demokrati på 2000-talet, och inte Tyskland på 30-talet”.

Lika fel som det är att jämföra Israels krig i Gaza med Förintelsen, lika fel är det att använda jämförelser med Förintelsen när man skall beskriva hur palestinavänner vill se en lösning på konflikten eller ägg- och stenkastning från några enstaka idioter.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , ,

Annonser


6 Responses to “Att använda Förintelsen som jämförelse i Palestinakonflikten”

 1. ”Mischpokiska nyheter skriver om “pogromstämningen i Malmö””, citerar du och menar, ägg- och stenkastning från några enstaka idioter vore inte så farligt. Men i söndags förföljde oss mobben, letade i hela Malmös stadskärna efter oss, läs senare inlägg om dagens händelser. Men en progrom är ingen tysk uppfinning som du kanske vet. De fanns tidigare i Ryssland, därav beteckningen pogrom, de fanns senare i Polen. En progrom måste inte tvunget sluta i en kristallnatt. Tack o lov har det inte hänt mer än det som hänt i söndags men bara för att vi gett oss av. Har du sett filmerna vad som hände efter att vi hade gått? Det är det egentliga problemet: Protest mot Israel är en sak, men hets mot judar en helt annan.

 2. Jag håller inte med. Jämförelser av mekanismer i olika historiska händelser kan vara befogade även om omfattningen av de jämförda händelserna varierar.

 3. Att staten Israel emellanåt jämförs med nazisterna och vad dom gjorde är, inte speciellt märkligt då skapandet av staten hänger ihop med Förintelsen – det nämns i Israels självständighetsförklaring.

  ”The catastrophe which recently befell the Jewish people – the massacre of millions of Jews in Europe – was another clear demonstration of the urgency of solving the problem of its homelessness by re-establishing in Eretz-Israel the Jewish State, which would open the gates of the homeland wide to every Jew and confer upon the Jewish people the status of a fully privileged member of the comity of nations.

  Survivors of the Nazi holocaust in Europe, as well as Jews from other parts of the world, continued to migrate to Eretz-Israel, undaunted by difficulties, restrictions and dangers, and never ceased to assert their right to a life of dignity, freedom and honest toil in their national homeland.

  In the Second World War, the Jewish community of this country contributed its full share to the struggle of the freedom- and peace-loving nations against the forces of Nazi wickedness and, by the blood of its soldiers and its war effort, gained the right to be reckoned among the peoples who founded the United Nations”

  http://www.mfa.gov.il/MFA/Peace+Process/Guide+to+the+Peace+Process/Declaration+of+Establishment+of+State+of+Israel.htm

  Det största problemet med dessa jämförelser är att dom oftast är överdrivna och/eller felaktiga. Att jämförelsen som sådan skulle vara ”antisemitisk”, är inget annat än nonsens.

  Jag tror att det är en ganska allmänmänsklig reflektion på hur ett folk som har blivit så illa behandlat – i sin tur kan behandla palestinierna så illa.

  Den institutionaliserade diskriminerade/rasismen mot palestinierna i dagens Israel, kan man mycket väl jämföra med vissa händelser på 30-talet – vilket ibland görs av israeler själva. Dock är väl problemet mer att hänföra till vad vi förväntar oss av moderna stater som kallar sig demokratiska.


 1. 1 Antisemitismen som politiskt vapen | Svensson
 2. 2 host.xbandso.com
 3. 3 cong ty xu ly nuoc thai

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: