Vad menas med ”30-talets stämningar mot judar är tillbaka”?

26Jan09

Enligt rubriken på en Newsmillartikel är ”30-talets stämningar mot judar är tillbaka”. Det är folkpartisten Allan Widman som demonstrerat för Israel och då mött motdemonstranter. Nu skriver iofs inte Widman något i sin text om ”30-talets stämning” utan det är något som Newsmills rubrikmakare kommit på.

Likaledes folkpartisten Mathias Sundin skriver dock att man kan undra ”om vi lever i en demokrati på 2000-talet, och inte Tyskland på 30-talet”. Mischpokiska nyheter skriver om ”pogromstämningen i Malmö”.

Visst är det fel att kasta ägg eller vad den nu än må vara mot en fredlig demonstration. Där gjorde någon bland motdemonstranterna såklart fel. Men att från detta dra paralleller till 30-talets pogromer i Tyskland är lika korkat och historielöst som att jämföra kriget i Gaza med Förintelsen.

För vad hände i Tyskland på 30-talet? Några exempel:

 • All politisk opposition undertrycks, man arresterar och terroriserar oliktänkande. Koncentrationsläger för politiska meningsmotståndare, dit man utan rättegång för fångar, upprättas.
 • Äktenskap mellan judar och icke-judar smädas offentligt. En judisk affärsman och hans tyska flickvän tvingas bära förnedrande skyltar på gatorna i Cuxhaven, Tyskland.
 • I juni införs en lag om tvångssterilisering av personer med ärftliga sjukdomar och funktionshinder.
 • Från och med januari stängs tyska judar ute från flera olika yrken. Bland annat är det inte längre tillåtet för judar att undervisa tyskar eller att arbeta som revisorer eller tandläkare.
 • Alla tyska judar tvingas från och med den 5 oktober att ha ett stort J i sina pass. Märkningen försvårar för judarna att få tillträde till allmänna lokaler och platser
 • Under Kristallnatten skövlas 191 synagogor och 7 500 affärer plundras. Tusentals människor misshandlas och 91 människor dödas.

Detta är alltså ”30-talets Tyskland”. Vi talar om skövling av hundratals synagogor. Utestängning från vissa yrken för judar. Tvångssteriliseringar. Offentlig smädning av blandäktenskap. Och allt utmynnar så småningom i Förintelsen, där nazisterna tog livet av miljontals judar.

Och i Malmö kastades ägg och stenar mot en pro-israelisk demonstration. Finns det några som helst samband? Den typen av behandling som den pro-israeliska demonstrationen utsattes för har även rasisterna i Sverigedemokraterna råkat ut för. Jag har ännu inte funnit något belägg för att motdemonstrationen var anti-judisk. Av filmer och nyhetsartiklar framgår att den var en anti-israelisk demonstration som urartade. Anti-israelisk och anti-judisk är inte samma sak.

Att försöka dra paralleller till nazisterna Tyskland på 30-talet är både osmakligt och ohistoriskt. Visst finns det antisemitism även i 00-talets Sverige, men proportionerna är inte ens i närheten av hur det var i Tyskland på 30-talet. Allt sådant snack är bara propaganda för att dra fokus från Israels brott på de ockuperade områdena.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


19 Responses to “Vad menas med ”30-talets stämningar mot judar är tillbaka”?”

 1. 1 Björn G

  Den gamla judiska damen som leddes bort från torget där hon velat uttrycka sitt stöd för ett judiskt hemland sade något väldigt viktigt.
  – ”Det var precis så här den gången också. Vi leddes undan och de andra blev kvar på torget.”

  I dessa tider – när det hetsas mot Israel i parti och minut – är det värt att försöka se konsekvenserna av sitt handlande. En sak är kritik, en annan demonisering. Genom att måla världen i svart och vitt och genom att visa motsatta sidan noll förstående och totalt förakt bidrar man till hatet. Det kan sägas vara riktat mot Israel, men vem tror ni drabbas här i Sverige?

 2. Jaha så nu är det ”demoniseringen” som är problemet.

  Om man först svälter ut en befolkning, för att sedan övergå till att fälla vit fosfor och skjuta med grovt artilleri rakt in i tätbebyggda områden – så känns kommentarer om ”demonisering” tämligen överflödiga.

  Om de judiska fångarna i koncentrationslägren hade vetat vad man lite över 60-år senare skulle utsätta folk för, i den judiska statens namn, hade man förmodligen inte trott att det hade varit sant… alternativt varit djupt djupt beklämmda.

 3. Nej naturligtvis kan man inte dra paralleller till det tyska 30-talet, om man menar tiden efter -33. Man kan väl näppeligen dra paralleller till tiden 30-33 heller, för den delen. Men när du säger att du inte funnit belägg för att demonstrationen var antijudisk undrar jag om du då ifrågasätter att den överhuvudtaget innehållit antijudiska inslag? För isåfall måste du ju mena att Mischpokiska nyheter ljuger friskt. Det blir också lite svårt att förklara följande uttalande av en äldre motdemonstrant: – Alla har rätt att säga sin åsikt och jag tycker det är fel när man säger saker om judar eller kastar saker, men man måste förstå att många av ungdomarna är upprörda.
  Källa: http://sydsvenskan.se/malmo/article408178/Manifestation-for-Israel-i-Malmo.html

 4. Lite småkul detta, nu är det helt plötsligt inte alls ”relativisering” pch ”förminskning av nazismens brott” att göra jämförelser med Nazityskland. Det har med andra ord ändrat sig sen förra veckan!

 5. -rätta- /maxelson

 6. Listan kan kompletteras med följande:

  – Alla politiska partier avvecklades, och nya partier förbjöds, lagen menade att NSDAP var det enda lagliga partiet.
  – De fria fackföreningarna krossades och den statliga Deutsche Arbeitsfront (DAF) var det den enda tillåtna. Rätten att byta arbete inskränktes kraftigt för att motverka inflationsökning, pga. arbetskraftsbristen
  – De s.k. Nürnberglagarna infördes, dvs. raslagar som förhindrade ickejudar och judar från att ingå äktenskap. Under flera år efteråt kompletterades dessa lagar med att judar förbjöds att äga handelvapen, förbjöds att sitta tillsammans med ickejudar vid vissa sektioner på tåg, förbjöds att gå in i parker, besöka biografer, inneha radio, ha hembiträdde under 40 år osv.
  – Polisen förhindrade inte folk att ge sig på judar. (utom i vissa fall när regimens rykte kunde ta skada)

  Utgår man från att demonstrationen var riktad mot judar i egenskap av att dessa vara judar får man också hosta fram lite bevis. Att utgå från att alla demonstrationer mot manifestationer för staten Israel (och fred i mellanösten) är frågan om antisemitism är löjligt, och är frågan om intellektuell ohederlighet. Sedan kan man inte förneka att det säkert fanns en och annan antisemit i demonstrationen. Även att man väljer att kasta sten och flaskor är förjävigt. Instämmer att det är lika korkat som att jämföra kriget på Gaza med Förintelsen.

 7. Just så, Martin!

  Till det hela kan man även tillägga att när det är ”pro-israeliska” demonstrationer, så är det aldrig tal om att förutsätta att demonsteranterna ”egentligen” demonstrerar stöd för Israel att behålla det ockuperade Västbanken.

 8. ”Alla tyska judar tvingas från och med den 5 oktober att ha ett stort J i sina pass.” – På uppmaning från socialdemokraterna i Sverige, bör tilläggas.

  Vad jag förstår så syftade rubriken inte enbart på ”motdemonstranterna” utan också på polisens agerande. Man tvingade in de fredliga demonstranterna i gränderna men lät bråkmakarna stå kvar på torget och hetsa mot judar.

 9. Martin:

  http://sydsvenskan.se/malmo/article408543/Israelvan-pahoppadbrefter-manifestation.html

  Kom inte med snacket om att det inte förekom antisemitiska inslag.

 10. Christopher:

  ”Sedan kan man inte förneka att det säkert fanns en och annan antisemit i demonstrationen.” (Martin Tunström januari 27, 2009 vid 11:39)

  Kom inte med ditt snack.

 11. Christopher skrev:
  ”På uppmaning från socialdemokraterna i Sverige, bör tilläggas.”

  Endast socialdemokraterna? Mig veterligen hade vi en samlingsregering vid den tiden, även om det inte
  ursäktar socialdemokraternas agerande. Kanske skall påpekas att de tongivande motståndarna inom regeringen, för delar eftergiftspolitiken, var socialdemokrater, Wigforss, Per Edvin Sköld tex.

 12. Det var ju i och för sig innan samlingsregeringen, för den 5 oktober syftar väl på 5 oktober 1938. Det innebär att man också får lägga till bondeförbundet i ekvationen, eftersom de satt i regeringen tillsammans med socialdemokraterna.

 13. Jag har inte märkt av några som helst anti-semitiska stämningar i Sverige. Anti-semitismen här representeras av några få hundra nazister och en handfull muslimska fundamentalister (ex. Ahmed Rami). Det är förstås illa, men jag ser det inte som något direkt hot.

  Däremot så tycker jag verkligen att det är en obehaglig stämning mot muslimer i det här landet, ja för den delen i hela västvärlden. Såsom muslimer uppfattas och behandlas här skulle vi aldrig någonsin tolerera att ex. judar skulle uppfattas och behandlas. Misstänkliggörandet av muslimer är någonting som genomsyrar hela samhället, från toppen till botten. Tyvärr.

 14. Martin:

  Det var socialdemokraterna som bad nazi-regimen införa ett system som skulle göra det lättare för Sverige att stoppa judar som försökte fly hit. Åtminstone enligt Maria-Pia Boëthius som skrev en bok om saken för ett antal år sedan.

  Jag läste väl slarvigt kanske, men du var uppenbart inte här och hörde vad som skreks. Alla som blev utsatta för äggkastningen och glåporden tolkade det som hets. Men du och jag brukar inte vara överens om något, så det var bara dumt att tro vi skulle vara det nu.

 15. CA: Det här blir ett förvisso ett kontrafaktiskt påstående, men jag har svårt att se hur en borgerlig regering hade agerat annorlunda 1938.

 16. Just det- det är precis som på 30-talet- fast värre! Muslimhatare utplånar ett helt folk- och rider på judendomens rädsla att historien skall upprepa sig- mot dem!
  Vem har sagt att militärjuntan är religiös? Vem har sagt att de som vinner makt och pengar är det? Givetvis utnyttjas vanliga människor enbart för girighetens skull- ska det vara så svårt att välja att se det?
  Brottslingar måste ställas till svars för sina handlingar- oavsett etnicitet.Oavsett hamas/israelisk militärjunta…

  Kräv Ansvar och en oberoende utredning!
  Såg en Etikett på resterna av en USA-made missil ..
  som dödade tre ambulanspersonal och ett barn. USA har ansvar för att stödja utredningar om missbruk av amerikanska vapen i attacker mot civila. Vädja till sekreterare Hillary Clinton och ambassadör Susan Rice att stödja en oberoende utredning! Klicka och maila- eller skriv ut och posta här:

  http://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/index.aspx?c=jhKPIXPCIoE&b=2590179&template=x.ascx&action=11644&tr=y&auid=4461028


 1. 1 Pajasen Claes Arvidsson | Svensson
 2. 2 Claeskrantz.se » Diskutera sakfrågan kring Israels agerande i Gaza - inte person eller ideologi
 3. 3 Claeskrantz.se » Carl i Jersualem - SvDs försök till satir på ledarsidan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: