Barack Obamas första dagar på jobbet

25Jan09

Jag gillade Barack Obamas installationstal. Och hans första dagar på det nya jobbet har faktiskt inneburit många positiva saker. Röda raketer sammanfattar:

Om vi gör tankeexperimentet att Obamas presidentskap verkligen kommer att innebära en förändring vi kan tro på, hur skulle då hans första åtgärder se ut?

Skulle hans första telefonsamtal till en utländsk statsman gå till palestiniernas president Mahmoud Abbas? Skulle han kräva att blockaden mot Gaza hävs? Skulle han kalla samman Joint Chiefs of Staff för att diskutera hur USA så snabbt som möjligt kan dra sig ut ur Irak? Skulle han beordra en stängning av fånglägret Guantanamo och av CIA:s hemliga fängelser runt om i världen? Skulle han sträcka ut en öppen hand till den muslimska världen? Skulle han betona diplomati och samarbete i stället för krig?

Röda Raketer fortsätter med att citera Political Affairs:

President Obamas första officiella åtgärder belyser den 180-gradiga omsvängningen från Bushs politik och filosofi som hans regering redan börjat genomföra.”

På det idémässiga planet har han avvisat extremhögerns fria marknadsfundamentalism och krympande av statens roll. I sitt installationstal sa han att det avgörande kriteriet på en bra regering är hur väl den lyckas hjälpa arbetarfamiljer att leva ett bättre liv. Samtidigt som han avvisade Bushs ‘ägarsamhälle’ med dess snäva näringslivsperspektiv, så hyllade Obama arbetarfamiljerna som nationens ryggrad”.

Och att Dick Erixon  dessutom skrivit inte mindre sex inlägg som försöker visa på hur mycket bättre W Bush var som president visar på hur jobbiga de fyra kommande åren kommer att bli för de neokonservativa.

Läs även andra bloggare om , ,



3 Responses to “Barack Obamas första dagar på jobbet”

  1. Eftersom du citerar: ”extremhögerns [guilt by association är bara fel ibland, får man förmoda] fria marknadsfundamentalism och krympande av statens roll”

    Det där är väl snarare en 360-graders sväng, jämfört med Bush.

  2. Dennis: Extremhögern är väl ett ganska bra uttryck för Bushregimens politik. Den var väldigt, väldigt långt till höger.

    Annars begriper jag inte riktigt vad du menar.

  3. Fast du vet förstås lika väl som jag att extremhöger brukar betyda något annat än de ståndpunkter Bush innehar. Om du nu inte menar att han är någonstans i närheten av att vara nazist, men det är ju förstås korkat. Dessutom brukar inte de riktiga högerextremisterna vara så mycket för fria marknader och krympande av statens roll.

    Poängen med 360-graderssvängen var ju att jämfört med Bush så är det inte så stor skillnad. Han var knappast någon fundamentalist när det gäller fria marknader, och statens roll minskade inte heller. Nog för att han sänkte skatter, men det var enbart temporärt eftersom han också ökade utgifterna. Och då inte enbart de militära utgifterna.


Lämna en kommentar