Vad har minnet av Förintelsen med kriget i Gaza att göra?

23Jan09

På tisdag är den minnesdag till Förintelsens offer. Detta brukar uppmärksammas lite varstans, bl.a. i kyrkor runtom i landet. I år har dock en planerad minnesgudtjänst i Luleå ställts in med motiveringen:

De här två stora sorgliga händelserna, Förintelsen och kriget i Gaza, har svårt att samsas

Men snälla, lägg av. Vad i hela världen har Förintelsen med kriget i Gaza att göra? Jag vet att det är populärt (och oerhört korkat) att dra paralleller mellan nazisternas folkmord på judar och Israels krigföring mot palestinierna. Dessa paralleller är inte bara historiskt felaktig utan direkt kränkande mot de som föll offer för Förintelsen.

Förintelsen var ett systematiskt och industriellt massmord på judar som genomfördes med syfte att döda alla judar eftersom de var judar.

Israels krig i Gaza är ett – förvisso orättfärdigt och onödigt – krig som dödat runt 1000 palestinier. Syftet med kriget kan diskuteras, men det har aldrig varit ett mål att fysiskt utplåna alla palestinier enbart pga deras etnicitet.

Förintelsen och kriget i Gaza spelar inte i samma division. Det är inte ens samma sport. Det var judar som dödades i förintelseläger enbart pga att de var judar. Det är israeliska politiker och militärer som attackerar Gaza. Att försöka visa på likheter emellan dessa händelser blir att kollektivt skuldbelägga judarna som folkgrupp för det som händer i Gaza och de visar på stora historiska kunskapsluckor och/eller mycket dunkla politiska motiv.

Judarna som folkgrupp har inget som helst ansvar för konflikten i Gaza. Det är israeliska politiker och israeliska militärer som bär det ansvaret. Därför kan man mycket väl minnas Förintelsen utan att föringa offren för kriget i Gaza.

Läs även andra bloggare om , , , , , , ,

Annonser


5 Responses to “Vad har minnet av Förintelsen med kriget i Gaza att göra?”

 1. Precis, det är riktigt vedervärdigt det här.

 2. Numerären skiljer såklart, men vilka dör var numera på grund av sitt ursprung?

  Sen håller jag med om att de båda arrangemangen inte på något vis motstår varandra, och att prästen i Luleå som ställer in är dum i huvudet.

 3. 3 Marianne

  Tack för ett sansat inlägg i debatten.
  Ser dagligen i Stockholm där jag bor judar utsättas för hot och trakasserier pga israeliska politikers agerande i Gaza.

  Det är som om en dammlucka brustit. Hatet mot judar flödar från alla möjliga håll. Gamla judar som överlevt Förintelsen får löpa gatlopp medan ”Gazas vänner” och andra kastar saker på dem och skriker ”Död åt
  judarna” och ”Tillbaka till gaskamrarna”. Vad är detta tecken på? Själv skäms jag men kan inget göra mer än att delta i olika manifestationer mot antisemitism. Där jag då automatiskt också blir hotad.

  Judiska församlingen har skickat ut medlemsinfo till fok och uppmanat dem att vara försiktiga samt anmäla alla hot etc. De judar jag själv känner har skickligt sett till att aldrig kunna spåras – varken via Eniro, Posten eller något annat register. De lever förebyggande för att inte kunna dras till slakten igen……

  Jag ska gå till Raoul Wallenbergs torg den 27:e och tända en marschall för dem som dog under Förintelsen. Judar, romer, slaver, handikappade osv.

  Det är dock inte utan oro jag går dit. Överallt där judar just nu samlas väntar antiisraeliska – samt tyvärr också antisemitiska – grupper som sagt, för att skymfa, hota och skada.

  Finansminister Anders Borg ska tala på RW-torget den 27.11. Jag tycker det borde vara Reinfeldt som i egenskap av ”landsfader” stod där och försäkrade alla svenskar skydd och en trygg tillvaro. Läger känns tillräckligt allvarligt nu för en sådan markering.

  Men trots att antisemitismens fula tryne visar sig offentligt överallt just nu ligger landets ledning lågt. Utrikesminister Carl Bildt vill inte alls tala om saken – varken med judiska församlingens företrädare eller någon annan. Han vill bara prata med Hamas.

  Högsta ledningen hänvisar förmodligen fortfarande bara till ”pojkstreck” när tex synagogor sätts i brand…..

  Men hur långt ska utvecklingen få fortgå?
  Jag skrev just till Reinfeldt om detta. Får säkert svar från någon brevsvarare i Rosenbad om att Statsministern tyvärr är inbokad på annat och inte kan…………..”. Vi får se.

  Tyvärr är det nog så att om inte mötet den 27:e urartar och även Anders Borg hotas, så fortsätter våld och trakasserier enbart mot de svenskar som är judar.


 1. 1 Förintelsens dag | Svensson
 2. 2 Att använda Förintelsen som jämförelse i Palestinakonflikten « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: