Partier skall skrivas med gemen begynnelsebokstav och därmed basta

21Jan09

Det började med att Språkrådet i sin nya upplaga av Svenska skrivregler där de rekommenderade att partier numer skall skriva med stor (versal) bokstav i början. TT:s språkvård har hängt på och rekommenderar också versal i början på partinamn men också:

för sammansatta ord där förledet är direkt kopplat till partiet: Folkpartiledare, Centerförslag, Vänsterinitiativ

Det innebär att de flesta stora tidningar kommer att följa efter. Men en proteströrelse har skapats. Fokus går i spetsen och Torbjörn Nilsson skriver att tydligt exempel på varför:

På andra sidan blockgränsen skrattade Gladmoderaten Gunnar Hökmark, när han tillfrågades om dokumentet i samband med ett möte, eller om det var en Moderatkonferens, där liberaler, Centerpartister, nykonservativa och Kristdemokratvateraner möttes. Ja, troligen var det folk både från (M), (FP), (C) och (KD) där.

Att använda versaler är att skrika och skall användas mest största försiktighet i löpande text. Magnus Ljungkvist skriver:

Text om politik kan vara nog styltig utan att den ska avbrytas av gigantiska VERSALER hela tiden. Text om politik kan behöva lite ödmjukhet i sin utformning, inte påstridighet. Versalen är en bullig typ, gemenen en lågmäld.

Andra som är med i protesten är Jonas Morian, Henrik Alexandersson, Johan Sjölander, Maria Färm, Leif Nixon, Fredrik Kjellberg, Eva Westerberg

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


4 Responses to “Partier skall skrivas med gemen begynnelsebokstav och därmed basta”

  1. Fast flera av de avskräckande exemplena som Gladmoderat osv. stämmer väl inte om man läser Språkrådets förklaring på http://www.sprakradet.se/2455#item100300. Läs under Ideologiska personbeteckningar, avledningar och adjektiv””

  2. Men vem bryr sig?:O


  1. 1 Nä fy « Kvalitetsbloggen
  2. 2 SD ska det heta | sverigedemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: