Stöd till det palestinska motståndet är ett stöd till Hamas

12Jan09

Har palestinierna rätt att göra motstånd mot den israeliska ockupationen? Självklart skulle förmodligen varje palestinavän svara. Israel ockuperar Gaza och Västbanken – de områden som skulle utgöra grunden för en framtida palestinska stat (om man inte förnekar palestinierna rätt till en egen stat vill säga). Att i det läget ha rätt att göra (även väpnat) motstånd mot ockupationens soldater är självklart (dock inte mot civila som Hamas uppenbarligen har gjort).

Och tyvärr är det Hamas som står för det enda realistiska motståndet mot ockupationen av Gaza just nu. Som Erik Svensson på BIOLOGY & POLITICS skriver på Expressens debattsida idag:

Hamas är likafullt en legitim part i konflikten, något som bland andra Andreas Malm påpekat. Till och med den konservativa tidningen Financial Times kritiserar Frankrikes president Sarkozy för att dennes fredsplan inte inkluderar Hamas. Hamas väpnade motstånd mot den israeliska armén i Gaza är folkrättsligt lika legitimt som de muslimska motståndsgruppernas kamp mot Sovjets ockupation av Afghanistan på 1980-talet.

Vi bör stödja palestiniernas självklara rätt att utse sina egna representanter i demokratiska val och deras legitima motstånd mot den israeliska invasionsarmén.

För det är så att det går att stödja Hamas väpnade kamp mot Israels ockupation (och kritisera dem för deras övergrepp) samtidigt som man inte vill se dem i maktposition i ett framtida Palestina.

Men liksom indierna har rätt att välja hinduextremister, amerikaner har rätt att välja kristna fundamentalister och österrikare har rätt att välja rasister har palestinier rätt att välja islamister att styra. Och eftersom världen har isolerat Hamas och Israel har isolerat Gaza finns det inget annat motstånd att tala om.

David Munck skriver en mycket bra och balanserad artikel på Newsmill som delvis instämmer i men fram för allt pekar på bristerna i Andreas Malms artikel för några dagar sedan. Dock är rubriken (precis som i Malms fall ganska konstigt skriven eftersom den speglar dåligt innehållet i texten). Bl.a. skriver Munck:

Att Gazaborna, oavsett hur de röstade i valet, har all rätt att försvara sig mot Israels angrepp är Andreas Malm och jag överens om. Men Andreas Malm går klart längre när han skriver att Hamas är ”en nationell befrielserörelse, grundad i sitt eget folks kamp för sitt hemland” som bör stödjas i sin strävan att ”hålla grytan kokande”. Sådana ståndpunkter minskar snarast chanser för att den så nödvändiga dialogen skall kunna äga rum.

Och där kan jag inte annat än hålla med Munck. Stödet till Hamas gäller enbart deras kamp mot den israeliska ockupationen inte för att ”hålla grytan kokande” (vad det nu kan betyda?).

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att Hamas – lika lite som ”Israel” eller ”palestinierna” – är någon helt enhetlig gruppering. Inom rörelsen finns olika åsikter om hur motståndet skall bedrivas och hur långt man skall vara beredd att gå.

Målet för det palestinska motståndet måste vara att skapa en palestinsk stat vid sidan om den israeliska. Och liksom PLO kom att acceptera den idéen (även om Israels regering gjorde allt för att sabbotera fredsprocessen) kan Hamas förmodligen fås att acceptera en palestinsk stat inom 1967-års gränser.

Men:

På riktigt lång sikt kan en binationell författning till Israel/Palestina, likt flamländarnas och vallonernas Belgien, vara den bästa lösningen. Det hävdas även av vissa radikala israeler och diasporajudar, vilka ibland kallar sig ”post-sionister”. Det skulle kunna stoppa den demografiska kapplöpning mellan folkgrupperna som är så destruktiv och även möjliggöra att bosättarnas barn får bo kvar.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


3 Responses to “Stöd till det palestinska motståndet är ett stöd till Hamas”

  1. 1 Staffan

    Detta är Hamas:

  2. 2 hampuz

    Hamas är en ett år gammal youtube-video där en mängd palestinier försöker hindra Israel att bryta mot fjärde Geneve-konventionen?

  3. Nä, stöd till det palestinska motståndet är stöd till palestiniernas lagligt valda regering.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: