Konfliktens kärna

08Jan09

Göran Rosenberg skriver så bra, så bra i DN:

Konfliktens kärna  är och förblir Israels drygt fyrtioåriga ockupation av Västbanken och Gaza och det militära underkuvandet av fyra miljoner palestinier.

Det är just där problemet ligger. Israel måste sluta ockupera de palestinska områdena. Simple as that!

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


2 Responses to “Konfliktens kärna”

  1. 1 EK

    Dar ser man. Jag trodde att konlfiktens karna var att hela Israel var Palestinkst omrade tills dess att England och USA bestamde att en judisk stat skulle dar uprattas. Trodde occksa att karnan var att alla stater som definierar sig sjalva i termer av religion eller ras (dvs judisk stat eller ”vit” stat, eller Muslimskt stat) alltid kommer att vara en misslyckad nation i langden.
    Men tydligen ar det hela sa enkelt att klamma ihop en majoritet an omradets befolkning i ett ynka omrade och saga ”resten ar nu vart, har ar er nya stat” nog- sa loser sig konflikten. Dar ser man…

  2. 2 Stefan

    Visst är ockupationen fel, men knappast ”konfliktens kärna” då Israel enligt islamisterna saknar existensberättigande oavsett. Att lämna de ockuperade områdena utan att villkora dem mot eftergifter från islamisterna vore vansinne och det är snarare nånstans där konfliktens kärna ligger. Islamisterna kommer aldrig att erkänna Israels rätt att existera och lämna judarna ifred, alldeles oavsett om man skulle låta 1967 års gränser gälla. Palestinier som önskar fred måste inse att islamisterna är den gemensamma fienden – att de och israelerna sitter i samma båt. Sen är fosforbomber över Gaza förstås en extremt kontraproduktiv ”lösning”, men det är där man hamnar när tokhögern på bägge sidor får bestämma. Vad vänstern bör göra är att stödja vänsterkrafter i såväl Israel som Palestina, kritisera bägge sidors övertramp, men framför allt aldrig, aldrig, aldrig någonsin ge sitt stöd till högerextrema reaktionärer. Huruvida stödet sen förklaras som ”ideologiskt” eller ”taktiskt” är totalt ointressant.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: