Vet Israel var Hamas befinner sig?

07Jan09

Israeliska militär har bombat en skola och dödat ett trettiotal palestinier. Orsaken uppgavs vara att Hamas-soldater fanns i skolan och därifrån sköt med granatkastare på den israeliska militären. De israeliska uppgifterna tillbakavisas skarpt av FN och deras organisation Unwra. Christopher Gunness, talesman för Unrwa säger:

Efter en inledande undersökning är vi 99,9 procent säkra på att det inte fanns några väpnade grupper eller militanta aktiviteter i skolbyggnaden eller på skolområdet

99,9% är visserligen inte 100%, men det känns som om Israel har svårt att bortförklara varför deras bomber ideligen dödar civila palestinier. En oberoende utredning måste tillsättas som ger klarhet i hur Israel bedriver kriget i Gaza.

Vidare måste det återigen påminnas att Hamas trots allt är den demokratiskt valda representanten för Gaza. När israelisk militär säger sig ha bombat Hamasbyggnader kan det i princip innebära att de bombat vilka offentliga byggnader som helst.

Dessutom är Gaza ett av världens mest tätbefolkade länder (jämförelser med andra stadsområden som Manhattan och Paris är bara fånig). Att då hitta byggnader eller områden där inga civila befinner sig blir för Hamas en omöjlighet. Hamas har inget luftvärn som kan försvara Gaza mot israeliska attacker. Då blir gerillakrigföring den enda möjliga strategin.

Problemet för Israel blir då att hitta en strategi där man kan bekämpa Hamas utan att utsätta civila för lidande. Och i den nuvarande situatione så går det inte. Därför anser den israeliska militären att priset – ”hundratals civila dödsoffer” – inte är för högt för att nå målet: Hamas utplånande.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


One Response to “Vet Israel var Hamas befinner sig?”

  1. Ja det tog ju tid att klarlägga och som vanligt genererar det inte så stor uppmärksamhet

    ”Den 6 januari dödades 43 människor utanför en av UNRWA:s skolor i Gaza. Nu klargör FN-organet att alla döda befann sig utanför skolan”

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=880348

    Hamas policemen have seized thousands of blankets and food parcels that were meant to be distributed to Palestinian civilians in Gaza, UN officials say.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7869704.stm


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: