Tyvärr måste vänstern ge stöd till Hamas

05Jan09

Hur mycket jag än ogillar Hamas som organisation är det i den nuvarande konflikten med Israel en organisation som tyvärr bör stödjas av oss inom vänstern. Där delar jag alltså Anderas Malms analys även om jag inte köper hans grundantagande att Israels bedriver en folkmordspolitik (men det är en annan debatt). Läs också Ali Esbatis invändningar.

Under Libanonkriget 2006 gjorde jag en jämförelse mellan Israels konflikter med dels Hamas och dels Hizbollah och kom fram till att det är två olika konflikter som bör bemötas på två olika sätt.

Gaza  är inget självständigt land. Palestina har aldrig varit en stat eftersom Israel alltsedan kriget 1967 ockuperar både Gaza och Västbanken. Dock gjordes reträtter från Gaza 2005. Men skillnaderna mellan Israels reträtt från Libanon 2000 och Gaza 2005 är milsvida.

För det första är Libanon en självständig stat (till stor del kontrollerad av Syrien dock) vilket Gaza inte är. För det andra har Israel behållit fullständig kontroll över havet utanför, luftrummet samt de flesta gränsövergångarna till Gaza. För det tredje ockuperar Israel fortfarande större delen av det som skulle ingå i ett självständigt Palestina enligt FN-resolution 242.

Med detta som utgångspunkt är det lätt att se hur Hamas och Hizbollahas respektive strider mot Israel har olika legitimitet. Därav följer också att Israels strid mot de båda har olika grad av legitimitet. Gentemot Hizbollah, anser jag, att Israel har rätt att ingripa eftersom Hizbollah varken har moralisk eller juridisk rätt att angripa Israel. Hamas å andra sidan, hur mycket jag än föraktar deras politk, har större moralisk rätt att strida mot Israel utifrån de motiv jag ovan nämnde.

Det viktiga att komma ihåg i sammanhanget är att palestinakonflikten och stödet för palestiniernas rätt till ett eget land är oavhängigt vilka som styr i Gaza eller på Västbanken. Skillnaderna i styre visar också på vilken kontroll Israel fortfarande har över de palestinska områdena. På Västbanken gör Abbas som Israel vill och i Gaza gör Hamas inte det. Gissa vilka Israel väljer att bomba?

Anders Svensson kommer också fram till att vänstern bör stödja Hamas:

Men Andreas har rätt. I detta läge måste vi ge stöd åt palestiniernas motstånd, även om det leds av Hamas, på samma sätt som vänstern allierade sig med högersionister i upproret i ghettot i Warsawa en gång för länge sen.

Annarkia skriver också bra:

Det tål att upprepas att självförsvar inte får se ut hur som helst.  Israel som dominerar området militärt   kan inte undandra sig det moraliska ansvaret för att proportionaliteten i konflikten bevaras. De raketer som avfyras från Gaza må vara ett hot mot Israel, men den skada de åstadkommer står   inte i proportion till det lidande man orsakar i Gaza. I årtionden har staten Israel utsatt den palestinska befolkningen för ren terror. När det gäller Gaza har man stängt in befolkningen, svält ut människorna och gjort mer eller mindre dagliga räder in i området.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


29 Responses to “Tyvärr måste vänstern ge stöd till Hamas”

 1. Tänk så enkelt det kunde ha varit att se till att stoppa den meningslösa raketbeskjutningen mot Israel då.
  Då hade inte Israel haft något som helst skäl att luta sig emot när man nu tagit tillfället att försöka knäcka Hamas inför det kommande valet.

 2. 2 Sigge

  Fördelen med de hemmasnickrade Qassam-raketerna är, förutom att de sällan träffar mål och än mer sällan dödar, att de inte kan spåras. Finns ingen ”giltig” anledning att ‘knäcka’ Hamas är den mao lätt att skapa. Kom också ihåg att Hamas fick ekonomiskt stöd av Israel då det sekulärt orienterade PLO med marxistiska inslag i bl.a. PFLP, DFLP och PCP var den dominerande kraften och den palestinska kvinnan var den mest emanciperade i hela arabvärlden. Vidga klyftan mellan oriental och occidental och de brott Israel nu begår lättare smälter i gomen på västvärldens ”humanister”.

 3. 3 Petter

  Jah Hollis, Ja det är ganska svårt att stoppa raketbeskjutningar från Islamisk Jihad (Al-Quds) och Fatahs Al Aqsa när de inte längre har den polisära makten, raketerna är ju dessutom ett svar på de militanta gruppernas ledare, medlemmar och vanliga Gazabor. Enligt Israel lyckades dock Hamas hålla nere raketbeskjutningarna trotts att Israel i praktiken bröt vapenvilan flera månader innan den ”slutade”

  ”The lull arrangement brought relative quiet to the western Negev population and the Gaza Strip, especially during its first months, but it did not completely end the rocket and mortar shell attacks. In the six months the arrangement was in force, 329 rockets and mortar shells were fired at Israel, most of them during the month and a half after November 4. That was significantly fewer than the rockets and mortar shells fired during the six months preceding the lull, during which 2,278 rockets and mortar shells were launched” – http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/pdf/hamas_e017.pdf

  Vad som hände var detta.

  ”This week there was a sharp increase in the number of high trajectory weapon attacks (rockets/mortars) from the Gaza Strip into Israel, including towards Ashkelon. This was preceded by an ISA-IDF operation on the evening between November 4th and 5th” – http://www.shabak.gov.il/SiteCollectionImages/english/TerrorInfo/weekly-update-06-11-08-En.pdf

  I de attackerna dödade dom 6 palestinier.

  Visst kan de knäcka Hamas, men det ger ju bara ett tillskott till andra ”terrorgrupper”. Det är vad de själva säger i princip. Grupper mer extremistiska. Nu har de i princip inget val förutom att ockupera Gaza, så att grenarna som skjuter raketer inte kan ta sig ut till gränsområdena.

  På Västbanken så benådar man Al-Aqsa män och erbjuder de sina vapnen tillbaka om de går med i palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor [¹] och släpper hundratals fångar som är Al-Aqsa-medlemmar [²] eller som är Fatahterrorister som Israeliska tidningar kallar dom. Al-Aqsa är terrorstämplade både av Israel och EU. Och anses vara Fatah militära gren och detta män som deltagit i andra intifadan. De är inte särskilt konsekventa av sig. Vissa av dom börjar tom slås mot Israel igen, efter de fått träning hos säkerhetsstyrkorna. Det är också ganska intressant att se händelserna i juli i kronologisk ordning, de stängde alltså gränsövergången för att en okänd grupp Badr forces sköt en enda raket som inte skadade någon eller något. Inte heller var det Hamas som sköt några av raketerna före den fjärde november. Raketbeskjutningar är något man gärna tar på sig ansvaret för i Gaza, då dessa oftast motiveras av en Israelisk attack och ses som mot svar och hämnd.

 4. 4 Petter

  ”ett svar på de militanta” Ska givetvis vara ”ett svar på dödandet av de militanta….” ”och detta män som deltagit” ska självfallet vara ”och detta är män som deltagit….”

 5. Åååhhh….då går du också in i de tanklösas gäng Mattias…hur kan du dela Malms ”analys”….tycker du då också att ”Iran spelar en progressiv utrikespolitisk roll” eller hur det nu var han uttryckte det?…ja det är lätt att sitta & göra pojkrumsanalyser av situationen, som om inte de ställningstaganden man gör hade några konsekvenser som sträcker sig utöver den förhandenvarande situationen…
  Du ger alltså din röst till fortsatt krig, fortsatta civila offer. Herregud så cyniskt. Jag är så besviken.

 6. Charlotte: Eller så kan man göra som du. Sitta på sitt ”flickrum” och skriva fina saker om fred och hur dumt det är när man slåss mot varandra.

  Det är klart att fortsatt krig och fler civila offer är fruktansvärt. Men samtidigt är fortsatt ockupation av Gaza minst lika illa. Israel måste lämna Gaza och Västbanken på riktigt. Palestina måste bli en självständig stat. Mitt stöd för den palestinska kampen är given, liksom mitt stöd för Israels rätt till fortsatt existens.

  Att jag i den nuvarande situationen ger mitt (mkt tveksamma) stöd till Hamas beror på att de har rätten på sin sida. Det är Israel som de facto styr Gazas gränser, luftrum och territorialvatten. Det är Israel som ockuperar de palestinska områdena.

  Men visst. Du kan ju forsätta skriva plattityder som ”Bara påpeka att det finns minst två sidor av konflikten. Och att det är människor som befinner sig på alla sidor av den”…

 7. Tja du kan ju kalla det plattityder att påpeka att det är riktiga människor som dör. Och låtsas som att ett stöd till Hamas är förenligt med att ge sitt stöd för ”Israels rätt till fortsatt existens”.
  Att anse att Israel måste lämna Gaza och Västbanken (vilket jag också anser) är inte att tvunget anse att min måste ge sitt stöd till en stridande part som utlöst den här konflikten och förvärrar den genom sitt agerande.

 8. I den bästa av världar hade Hamas inte existerat. I den bästa av världar skulle inga människor dött. I den bästa av världar hade Israel redan slutat ockupera Gaza och Västbanken. Nu lever vi inte i den bästa av världar, utan i den här världen. Och i den här världen är det Hamas som bekämpar den israeliska ockupationen, vad vi inom vänstern än tycker om deras politik.

  Låt mig vara tydlig. Jag stödjer inte Hamas som organisation och deras idéer. Jag stödjer deras rätt att som palestinier på Gaza bekämpa den israeliska ockupationen.

  Det går att ha två tabkar i huvudet samtidigt,.

 9. Jag kanske missade något i hastigheten, men varför bör man stödja Hamas? För min del så låter det som en falsk dikotomi, man kan ge sitt stöd till Palestina i betydelsen enskilda palestinier utan att ta omvägen via diverse organisationer (alldeles oavsett om de blivit framröstade i val eller inte).

 10. 10 hampuz

  Naturligtvis är att ge Hamas stöd förenligt med att ge sitt stöd för “Israels rätt till fortsatt existens”. Mossads tidigare chef har själv sagt detta och menar att rörelsen endast kämpar efter en palestinsk stat på 1967 års gränser.

  Det stämmer med Hamas egen syn, två gånger i år har de gått ut med fredsförslag efter just de gränserna. Men tyvärr tycks inte Israel vilja stödja en palestinsk stats existens.

 11. Hampuz: det är väl bättre att gå efter vad Hamas själva säger än efter tolkningar av vad de vill?

  Mattias: ja just det, det går att ha två tankar i huvudet samtidigt. Och då komma fram till att vikten av att skapa fred – vilket underlättar processen mot en reell suveränitet för Gaza liksom räddar liv – då väger tyngre än den abstrakta principen att ”det alltid är rätt att göra motstång mot ockupanter”, kosta vad det kosta vill.

 12. 12 sig

  Om Gazaborna väljer en regering som företräder deras intressen och inte den quisling-regim USrael ”erbjuder” (mördar dem till att anta) så bör du väl för helvete erkänna dem den rätten oavsett om du väljer att acceptera den ”information” om Hamas västerländsk sionistkontrollerad papegojmedia kör ner i halsen på dig.

  Väljer du att tro på den och sova gott framför tv:n sen så är det din sak med säg för fan inte ”tyvärr” om saker du inte vet någonting eller saknar oberoende information om.

  Utan en fungerande motståndsrörelse som Hamas kan rasstaten lätt fördriva resten av icke-judarna i Gaza men det är kanske det du vill?

 13. 13 sig

  En sak till för sakens skull:

  ”israel” saknar existensberättigande som en etnisk rensad rasstat endast för judar, inte bara för att apartheidregimen och deras näst närmsta allierade sydafrika gått till historiens skithög och denna kvarvarande skamfläck bör gå samma väg, utan just för att man tillåtits mörda fördriva och terrorisera dessa icke-judar av arabiskt ursprung i över 60 år. Oavsett vad landet kommer att kallas i framtiden är det ofrånkomligt, med mindre än att hela världen hamnar under liknande styre, att landet blir en demokratisk stat för alla medborgare oavsett ras och etnicitet.

 14. 14 Petter

  Nu spelar det ju dock ingen roll om Hamas existerar eller inte, det finns tillräckligt med andra grupper som Islamisk Jihads Al Quds, Fatahs Al Aqsa och PRC. Hamas är de enda som haft någon möjlighet att förtrycka dessa grupper. Och offensiven mot Gaza är absolut inte riktad mot enbart Hamas. Israeliska myndigheter erkänner också att vad de gör ökar extremiseringen av Palestinier. Att nya och mer extrema grupper föds och får större stöd.

 15. 15 Niklas

  ”Låt mig vara tydlig. Jag stödjer inte Hamas som organisation och deras idéer. Jag stödjer deras rätt att som palestinier på Gaza bekämpa den israeliska ockupationen.”

  Aha, så du stödjer alltså hamas rätt till att beskjuta israeliska kvinnor och barn med raketer…för det är uteslutande så hamas använder ditt stöd.

  Hur många på vänsterkanten finns det egentligen kvar som inte sölat ner sig med stöd åt fascisterna i Hamas? Charlotte va?

 16. 16 Anders

  Hamas attacker, antagligen beordrad av Iran, ökade när Israel gjorde framsteg i förhandlingarna med Syrien. Samma sak när Israel 2006 förhandlade om västbanken, då började Hizbollah skjuta raketer för att stoppa framstegen som gjordes. Det är just för att bevara konflikten som Hamas och Hizbollah, styrda av Iran, sätter igång sina raketattacker. Ett stöd till Hamas är ett stöd till Iran

 17. 17 Jakob

  Jag trodde att du var en pragmatiker.
  Nu tvingas jag att ta bort alla bokmärken till din blogg.
  Jag är mycket besviken. Ajöss,
  Jakob.

 18. 18 Petter

  Anders

  Men vadfan säger du? Tror du på det själv? Jag har redan sagt att attackerna började från Hamas sida efter räden 4 november, i kommentarer några inlägg uppåt och refererade till Israeliska myndigheter. Samt icke disputerad nyhetsartikel. De enda som omotiverat stört vapenvilan och den relativa freden är i princip Fatahs Al Aqsa brigader. Islamisk jihad har ”gett igen” för mord på ledare på västbanken som är ett brott mot vapenvilan, en tidigare okänd grupp sköt en enda raket och under hela perioden 19 Juni till 4 Nov så var det bara 17 raketer som nådde Israel. Ingen skadades ens av raket och granater under denna tid. Hamas jobbade aktivt för att stoppa Al Aqsamän som inte accepterade vapenvilan från att störa den. I princip är det inga ledare som beordrar gruppernas raketbeskjutningar, många grupper av raketskjutare agerar helt själva. Visserligen svarar de på uppmaningar, men i princip blir de ju själva arga och vill hämnas för attacker på Palestinier. Kunskapen finns för att göra massor vapen själv redan i Gaza, den kommer inte försvinna.

 19. Jakob: Jo så kan man ju göra. Plocka bort bokmärken när någon skriver ngt man inte håller med om. Eller så kan man inse att alla inte tycker likadant hela tiden.

 20. 20 Anders

  Petter:
  Det är ju synd att du verkar ha varit helt avskuren från vad som rapporterats i nyheterna senaste året. Kanske är det en förutsättning för att sympatisera med Hamas

 21. 21 Petter

  Anders: Absolut inte (de höll vapenvilan till konflikten 4 Nov det säger även Israeliska myndigheter, så vad skulle jag varit avskuren till?) och jag sympatiserar absolut inte med Hamas heller, jag tycker bara att det är orimligt att hålla den andre terroristen under armen.

  Det jag säger och sagt är verifierat av Shin Bet och Israelisk media, du kommer ju bara med sånt du inte har någon källa till. Som du själv säger antaganden. Shin Bet säger inte att de blir attackerade för att de vill fortsätta ha konflikten eller att det är det som skulle eskalerat våldet. Och det är nog de som kan vilka kontakter Iran och Syrien har med Gaza bäst. Pengar ja visst, du vet de driver också alla myndigheter och service, men pengar kan alltid hamna var som helst. Men varför skulle al-Qassam, al-Aqsa, al-Quds, PRC och PFLP konspirera och störa Syrien som de får pengar och support ifrån? Varför skulle inte Shin Bet rapportera om det om du nu antagligen vet det? Attackerna började efter mark-operationen som med direkta strider dödade en Hamasman, och sen blev 5 Al-Qassam-män skjutna med en robot när de retalierade mot tidigare incidenten och sköt Qassams.

 22. 22 Anders

  Lite osammanhängande, men om du läser analyser skriva av både svenska och utländska kännare så av konflikten så dyker Iran upp gång på gång

 23. 23 Staffan


 1. 1 Massakern fortsätter | Svensson
 2. 2 Trottens Betraktelser » Stoppa barbariet i Gaza
 3. 3 Palestinier hoppas på Obama | Jinges web och fotoblogg
 4. 4 Svensk vänster stödjer mord på mina barn « FRED I MELLANÖSTERN
 5. 5 Svenska extremister stödjer mord på mina barn « FRED I MELLANÖSTERN
 6. 6 Hur skall Hamas bäst bekämpas? « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: