Viktigt att inte villa bort sig i debatten om palestinakonflikten

04Jan09

Nu när Israel påbörjat sin regelrätta invasion av Gazaremsan är det läge att påminna om vad konflikten faktiskt handlar om. Det är enkelt att villa bort sig i diskussionen och låta den handla om huruvida Hamas är en organisation man bör stödja eller om Israel eller Hamas har flest civila liv på sina samveten.

En sak är solklar. Hamas som organisation förtjänar inget stöd oavsett om de är demokratiskt valda eller inte. Hamas är en katastrof för det palestinska folket. Men den palestinska saken och palestinakonflikten är oavhängig vilket parti eller vilken ledare som styr de bägge sidorna. Det är vad som skiljer palestinakonflikten från t.ex. Israels konflikt med Hizbollah sommaren 2006.

Loke har gjort en läsvärd en lista över varför staten Israel måste kritiseras. Och i grund och botten är konflikten väldigt enkel. Israel måste sluta ockupera de palestinska områdena. Palestina måste bli en självständig stat. Att sedan palestinierna idag leds av en rörelse som är odemokratisk, islamistisk och djupt osympatisk förändrar inte faktum.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


4 Responses to “Viktigt att inte villa bort sig i debatten om palestinakonflikten”

 1. 1 Jakob

  Israel VILL ha en självständig fredlig palestinsk stat som granne. Man är övernes om de tsora linjerna med Mahmoud Abbas. mn Iranstödda Hamas, som svurit att aldrig sluta fred är hindret, och fortsätter aatt bomba Israel.

  Vad ska man göra?

 2. 2 DickeFix

  Ja invasionen var ”regelrätt”. Israel lämnade Gaza i utbyte mot fred. Hamas bröt avtalet och då är det naturligt att Israel invaderar för att få slut på raketbeskjutningen.

  Hamas har nu åter förstört chansen för palestinierna att bilda en egen oberoende stat. Palestinierna måste inse att Hamas och regimen i Iran inte är intresserade av palestinska folkets bästa utan att de utnyttjar hatet mot Israel för att behålla makten. Palestinska folket måste enas och välja en regering som både de själva och omvärlden känner respekt för, inte en obildad terrororganisation som bara söker konflikt.

 3. Om Israel vill ha en självständig palestinska stat så är det väl bara att lämna områdena.

  Israel har aldrig ”lämnat Gaza”. Sedan 2005 har de kontrollerat gränserna, flygplatsen och vattenledningarna. Dessutom har de kunnat gå in och ut i området som de velat.

 4. 4 Per

  ”Israel VILL ha en självständig fredlig palestinsk stat som granne. Man är övernes om de tsora linjerna med Mahmoud Abbas. mn Iranstödda Hamas, som svurit att aldrig sluta fred är hindret, och fortsätter aatt bomba Israel.”

  Men varför i h-e antog man inte Hamas erbjudande om långvarig vapenvila (det skulle kunna röra sig om 10 eller 20 år) i utbyte mot en palestinsk stat då?

  Inte ett fredsavtal som sådant. Men Nord- och Sydkorea ligger ju formellt också fortfarande i krig, utan att de för den skull attackerat varandra militärt på över 55 år sedan vapenstilleståndet. Det är ingen som säger att Hamas och Israel skulle komma speciellt bra överens. Men under så pass lång tid skulle det finnas alla förutsättningar att fortsätta diplomatin. Och det är väl rätt osannolikt att Hamas skulle behålla makten så länge i vilket fall.

  Varför sväljer du den israeliska propagandan lika okritiskt som en fundamentalist sin heliga bok?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: