Invasionen av Gaza och det israeliska valet

04Jan09

Ingenting kan stärka en politikers popularitet så mycket som en yttre fiende. Om man dessutom går i direkt krig med denna fiende finns mycket att vinna inrikespolitiskt. Det vet naturligtvis de israeliska politikerna. Och de vet att det är val till det israeliska parlamentet om drygt en månad.

här skriver Ulf Bjereld:

Hittills har den israeliska offensiven mera bidragit till att stärka Tzipi Livnis och Ehud Baraks möjligheter i det stundande israeliska valet än att utgöra ett reellt bidrag till att skapa fred och varaktig säkerhet i området.

Den sittande regeringen ser troligtvis ett stort hot inför valet ifrån det högerorienterade Likud. Delar av Israel har under lång tid varit utsatt för attacker från Gazaremsan. Hökarna i Likud kan mycket väl spela på känslan av hot om regeringen ”inte gör något”. Vänstra Stranden sammanfattar:

Attackerna på Hamas kan förstås utifrån en inrikespolitisk kontext där det kommande israeliska valet kan ha varit avgörande. Den nu sittande regeringen önskar inte att bädda för en Likud-seger i februari mot bakgrund av visad svaghet mot det bombardemang som delar av Israel utsätts för från Hamas.

Även Carl Bildt är inne på den betydelse som det kommande valet har för en eventuell vapenvila.

Således är det mycket svårt att se en lösning på det nuvarande skedet i konflikten före 10 februari. Alla former av tillbakadragande av israeliska trupper i nuläget skulle inrikespolitiskt tolkas som ett svaghetstecken och starkt missgynna de partier (Labour, Kadima, Gil och Shas) som sitter i den israeliska regeringen.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Invasionen av Gaza och det israeliska valet”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: