Spelar det någon roll att Hamas är demokratiskt valda?

02Jan09

När palestinska folket 2006 valde sitt parlament fick Hamas en klar majoritet av rösterna (74 av 132 platser). Ismail Hanyia blev premiärminister fram till juni 2007. Hamas är alltså det palestinska folkets demokratiskt valda representanter. Och det brukar ofta användes som ett argument i debatten kring den pågående Palestinakonflikten.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; jag är inget fan av Hamas och deras politiska inställning till Israel, men det är en demokratiskt vald regering

Jag tycker att argumentet saknar all relevans i sammanhanget. En regim kan i en internationell konflikt aldrig dömas utifrån sin legala status, utan måste bedömas utifrån sina handlingar.

Israels regering är demokratiskt vald. Ger det den rätt att ockupera palestinska områden och låta raketer regna över Gazaremsan? Såklart inte. George W Bush blev vald i demokratiska val två gånger. Har han och hans regering därmed rätt att invadera och ockupera Irak och Afghanistan? Svaret är nej.

Ingen demokratiskt vald regim kan med automatik ges rätt att låta raketer regna över ett annat land, såsom Hamas gör.

Visst genomför Hamas stora sociala insatser men att kalla dem ”religösa socialdemokrater” är inget annat än en ren lögn. Visserligen håller jag inte med om hela artikeln, men grundtanken att Hamas bekämpar allt som normal socialdemokrati står för är riktig hos Sten-Gunnar Hedin. Och Anders Svensson har såklart rätt i att Hamas är en katastrof för Palestina.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


8 Responses to “Spelar det någon roll att Hamas är demokratiskt valda?”

 1. JAg skulle vilja påstå att det finns en punkt där det faktiskt spelar roll.

  Det tar bort argumentet ”israel är den enda demokratin i mellanöstern” som en hel del av ”israel har alltid rät” gänget brukade använda.

  Nu blir det lättare att jämföra Israel och PA efter deras handlingar.

  /C

 2. 2 Simon

  tänk om SD skulle vinna en jordskredsseger vad skulle vi tycka då?
  många tycker ju att världssamfundet borde respekterat valutgången i Palestina men samtidigt tänker jag hur vi skulle reagera ifall SD vann ett val här på hemmaplan?

 3. Christoffer: Du har en poäng. Men Palestina är långt ifrån en demokrati, även om det hållits demokratiska val. Respekten för mänskliga rättigheter är så gott som obefintliga för att ta ett exempel.

 4. 4 muslimnu

  Problemet är att Hamasregeringen straffades när de valdes i demokratiska val. Det var Hamas som höll sig till stilleståndsavtalet medans Israel gick och slog ihjäl 6 Hamasanhängare. Sen är det inte att förglömma att Hamas inte är den enda organisationen som slåss mot Israel, Hamas höll sig till avtalet men andra grupper hade inte skrivit på och några av dem sköt raketer under den tiden också. Hade väst och Israel gett Hamas chansen och inte infört embargon och bojkottat dem så hade vi nog inte haft denna problematik nu

 5. 5 Petter

  –>Maxelson

  Fast när de mänskliga rättigheterna kränks i Palestina är det trots allt Israel som gör det allt som oftast.

  Hamas är tyvärr den enda kraften i Palestina idag som står upp för Palestinierna gentemot den rasistiska terrorstaten Israel. Därför får de stöd. Och Hamas har folkrätten på sin sida, ett ockuperat folk har alltid rätt att göra motstånd.

 6. 6 Dan

  Petter sa:Och Hamas har folkrätten på sin sida, ett ockuperat folk har alltid rätt att göra motstånd.

  Är inte detta exakt samma typ av argument som ”israel är den enda demokratin i mellanöstern” och ”hamas är demokratiskt valda”? Nog för att det kan stå i nån FN stadga el dylikt, men inte kan det ge en rätt att medvetet skjuta raketer mot civila mål och skicka själmordsbombare till diskotek och kaféer. Hamas bryter mot mänskliga rättigheter för varje raket och självmordsbombare de skickar. De gör verkligen det palestinska folket en björntjänst.

  Om Hamas vill utplåna Israel och majoriteten av det palestinska folket har röstat på dem. Vad innebär det? Skulle du vilja ha dem som grannland?


 1. 1   Enstatslösning enda vettiga på sikt — Mullvaden
 2. 2 Vet Israel var Hamas befinner sig? « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: